ГоловнаСвіт

Відносини Туреччини та ЄС можуть бути відновлені в разі виконання угоди щодо мігрантів, - представник Ердогана

Туреччина отримала від ЄС менш ніж третину обіцяної суми в рамках угоди стосовно мігрантів.

Відносини Туреччини та ЄС можуть бути відновлені в разі виконання угоди щодо мігрантів, - представник Ердогана
Фото: EPA/UPG

Туреччина отримала лише €790 млн ($857 млн) з €3 млрд, обіцяних Євросоюзом у рамках угоди стосовно мігрантів.

Про це заявив прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калин, повідомляє агентство Рейтер

За словами Калина, відносини між Анкарою і Брюсселем, які погіршилися через референдум з питання розширення президентських повноважень, можуть бути відновлені, якщо Євросоюз виконає умови угоди щодо мігрантів.

У березні 2016 року ЄС і Туреччина уклали угоду з приводу біженців. Згідно з цією домовленістю, Анкара отримувала від ЄС €3 млрд для розміщення мігрантів і зобов'язалася повернути на свою територію біженців із Греції та інших європейських країн. В обмін на сприяння у вирішенні міграційної кризи Туреччина зажадала ввести вже тієї ж весни безвізовий режим для короткострокових поїздок у ЄС своїх громадян. Окрім того, турецька влада наполягала на відновленні переговорів щодо інтеграції країни в Євросоюз.

Вимога про скасування віз викликала неоднозначну реакцію серед європейських політиків. Тоді голова Європарламенту (ЄП) Мартін Шульц заявив, що ЄП не збирається спрощувати процедуру щодо скасування віз для Туреччини. 18 березня 2016 року в Брюсселі на саміті Євросоюзу прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Бетель заявив, що Туреччина виконала лише 35 із 72 вимог, необхідних для скасування віз.

Міграційна криза в Євросоюзі вибухнула в 2015 році. Біженці перетинають Егейське море в пошуках притулку на території Євросоюзу. За минулий рік в Європу прибуло більш ніж мільйон осіб, із них 850 тис. скористалися маршрутом через Туреччину до Греції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram