ГоловнаСвіт

ЄС і Туреччина уклали угоду стосовно біженців

Нелегальних мігрантів висилатимуть з Греції назад до Туреччини.

ЄС і Туреччина уклали угоду стосовно біженців
Беженцы на границе Греции и Македонии
Фото: EPA/UPG

Лідери країн Євросоюзу схвалили проект угоди з Туреччиною про вислання нелегальних мігрантів, інформує Reuters із посиланням на повідомлення в Twitter прем'єр-міністра Фінляндії. Вранці в п'ятницю параметри угоди були узгоджені головою Європейської ради Дональдом Туском і прем'єр-міністром Туреччини Ахметом Давутоглу.

Згідно з домовленістю, всіх нелегальних мігрантів, починаючи з 20 березня, висилатимуть з Греції назад до Туреччини, повідомляє Financial Times. Високопоставлене офіційне турецьке джерело розповіло Reuters, що реальне вислання мігрантів розпочнеться 4 квітня і буде поширюватися на прибулих у Грецію з 20 березня.

Щодо кожного мігранта проводитимуть індивідуальну оцінку загроз, які очікують його в разі повернення на батьківщину. Як зазначає FT, представники Євросоюзу запевнили, що масових депортацій не буде. Своєю чергою, турецька сторона пообіцяла поводитися з переміщеними особами відповідно до прав людини і не допускати їх репатріації на батьківщину, по суті, в зону військового конфлікту.

Якщо коротко, співпраця зводиться до наступного: Анкара готова приймати назад мігрантів, що перебралися з Туреччини до Греції так званим "східно-середземноморським маршрутом", а витрати на повернення мігрантів і їх розміщення в таборах у Туреччині візьме на себе Євросоюз. За даними міграційної служби ЄС Frontex, за весь 2015 рік за цим маршрутом до Європи перебралися 885 тис. нелегальних мігрантів і ще майже 69 тис. - тільки за січень 2016 року, пише РБК.

Як зазначає аналітичне видання EurActiv, прихильницею угоди була канцлер ФРН Анґела Меркель, яка назвала її "першим реальним шансом" зупинити міграційну хвилю. Серед прихильників доопрацювання були чиновники ЄС (голова Євроради Дональд Туск і голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер), а також влада Кіпру, незадоволена діями Брюсселя Анкара.

За згоду прийняти мігрантів з ЄС Туреччина отримає підтвердження про додаткове фінансування в розмірі €3 млрд. Тим самим загальна сума фінансової допомоги країні до 2019 року становитиме €6 млрд. Що не менш важливо для Анкари, в рамках угоди ЄС також відновить перемовини про вступ Туреччини в Євросоюз, припинені з ініціативи Франції в 2007 році.

У загальних рисах план повернення нелегальних мігрантів назад у Туреччину було узгоджено на екстреній зустрічі лідерів країн Євросоюзу з турецьким прем'єром ще 7 березня. Однак багато європейських політиків виступили проти вимог Туреччини, і остаточне затвердження плану було перенесено на саміт Європейської Ради 17-18 березня.

Джерело видання EUobserver повідомило в п'ятницю, що в перший день саміту сторони не змогли погодитися з чотирьох найбільш гострих питань. Це юридичний статус угоди, дата початку її дії, виділення додаткових €3 млрд допомоги Анкарі та відновлення переговорів про вступ країни в ЄС.

Проти відновлення переговорів про вступ Туреччини до Євросоюзу виступають в першу чергу влада Кіпру - держави, частина якої є фактично окупованою турецькими військами. Однак співрозмовник EurActiv нагадує: перед початком переговорів про подальшу інтеграцію (зокрема, з питання про спрощення візового режиму) Туреччина повинна виконати всі поставлені Брюсселем умови. Щодо візової лібералізації з 72 умов ще близько 50-60 залишаються невиконаними.

Джерела Bloomberg повідомили раніше, що підсумковий документ містить незначні зміни порівняно з текстом, узгодженим ввечері в четвер.

Агентство відзначає, що сенс угоди полягає в тому, щоб упорядкувати прибуття в Європу мігрантів, які мають право на отримання притулку. Однак, додає Bloomberg, існують побоювання, що закриття маршруту через Егейське море призведе до того, що збільшиться нелегальна міграція через Адріатичне море до Італії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram