ГоловнаСвіт

Допит Туска в польській прокуратурі тривав понад 9 годин, - "Польське радіо"

Екс-прем'єр Польщі заявив, що допит має політичний характер.

Допит Туска в польській прокуратурі тривав понад 9 годин, - "Польське радіо"
Дональд Туск
Фото: EPA/UPG

Голова Європейської ради, екс-прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск у середу, 19 квітня, дав свідчення у варшавській Окружній прокуратурі. Допит тривав понад 9 годин.

Про це повідомляє "Польське радіо".

"Політик виступив як свідок у справі про співпрацю польської Служби військової контррозвідки з Федеральною службою безпеки Росії", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають, слідство ведеться за фактом перевищення повноважень керівництвом Служби військової контррозвідки внаслідок налагодження співпраці зі службою іншої держави без необхідної згоди голови Ради міністрів і оцінки міністра національної оборони.

Вийшовши з прокуратури, Туск заявив, що він не уповноважений оприлюднити будь-яку інформацію про слідство. Водночас, відповідаючи на питання журналістів, голова Євроради підтвердив, що допит має політичний характер.

"Я повідомив прокурора, що прийшов (давати свідчення - ред.) з огляду на повагу, перш за все, до Польської держави. Усвідомлюю, що було б краще, якби ми могли вирішити всі справи і сумніви цивілізовано, але також я повідомив, що, відповідно до європейських законів, моя посада передбачає надання імунітету", - сказав Туск.

За словами голови Євроради, він скористається цим правом, якщо вважатиме, що проти нього "навмисне використовують справи, щоб ускладнити чи зробити неможливим виконання завдань голови Європейської ради".

Тим часом прес-секретар Окружної прокуратури у Варшаві прокурор Міхал Дзеканський заявив, що ні Дональд Туск, ні його уповноважений не висловлює жодних формальних заперечень щодо дій прокуратури. Спікер пояснив, що свідчення Туска були необхідні для всебічного вивчення справи і були стандартними.

Водночас прокурор не прокоментував слова Туска про "політичний характер слідства". А тривалість допиту, за його словами, була обумовлена змістом показань голови Євроради.

Спікер додав, що наразі Окружна прокуратура не планує нових викликів Туска на допит.

Нагадаємо, що в березні в Польщі Туска звинуватили в "дипломатичній зраді".  За версією польської влади, Туск нібито співпрацював з Путіним з метою нашкодити Польщі після катастрофи під Смоленськом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram