ГоловнаКультура

У Польщі звільнили директора музею Другої світової війни в Гданську

Музей об'єднають з новою інституцією, яку заснували недавно.

У Польщі звільнили директора музею Другої світової війни в Гданську
Фото: Roman Jocher/Museum of the Second World War

Польський історик Павло Махцевич усунутий від роботи директором новоствореного музею Другої світової війни у Гданську, одного з найбільших історичних музеїв у світі.

Про це повідомляє The Art Newspaper.

Звільнення Махцевича сталося після оголошення про те, що музей об'єднають зі ще однією новою інституцією в Гданську - музеєм Вестерплатте, який наразі не побудували. Видання зазначає, що злиття двох музеїв дозволить консервативному польському уряду створити музей, який перебував би під контролем держави.

6 квітня міністр культури Польщі Петро Глінскі призначив Кароля Навроцькі директором об'єднаних музеїв. Навроцькв раніше працював у філії Інституту Національної пам'яті у Гданську. Його першим завданням буде вивчити "фінансову і трудову ситуацію" в музеї.

Зазначається, що уряд Польщі розцінював експозицію музею Другої світової війни як "занадто універсальну". У 2015 році міністерство культури розпорядилося відкрити інший військовий музей у Гданську, який зосередився на обороні Вестерплатте. Пізніше було оголошено про злиття двох музеїв, в результаті якого в музеї Другої світової війни замінять експозицію. Зміни в експозиції підтвердив Махцевич, додавши, що він буде захищати її, посилаючись на норми авторського права.

Створення музею Другої світової війни в Гданську ініціював колишній прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск в 2008 році. У музеї виставлено 40 тис об'єктів - від речей із сімейних архівів до військового озброєння. Радниками під час створення музею виступили історики Норман Девіс та Тімоті Снайдер. Музей відкрився 23 березня цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram