ГоловнаСвіт

План втручання у вибори США розробляв аналітичний центр Кремля, - Reuters

Вплинути на результати виборів у США хотіли за допомогою російських пропагандистських агентств.

План втручання у вибори США розробляв аналітичний центр Кремля, - Reuters
Путин
Фото: EPA/UPG

План втручання Росії у вибори президента США 2016 року розробив російський інститут стратегічних досліджень, підконтрольний президентові РФ Володимиру Путіну.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на трьох діючих і чотирьох колишніх чиновників адміністрації США. При цьому співрозмовники агентства говорять про два конфіденційні документи.

Перший документ, розроблений у червні 2016 року, поширювався серед вищих чиновників як стратегічний проект. Він містив рекомендації Кремлю почати пропагандистську кампанію у соцмережах за підтримки державних ЗМІ, у тому числі Russia Today і агентства Sputnik, для формування більш лояльного ставлення до Росії, ніж це було прийнято в адміністрації екс-президента США Барака Обами. Цей план, імовірно, продовжував стратегію Кремля, окреслену в березні 2016 року за створення позитивного образу кандидата-республіканця Дональда Трампа.

Другий документ, підготовлений інститутом у жовтні 2016 року, пророкував перемогу кандидату від демократів Гілларі Клінтон і містив пропозиції переходу від пропаганди до підривної діяльності. Пропонувалося розіграти тему шахрайства і кібератак на виборах і, як наслідок, підірвати довіру до інституту виборів та знизити легітимність і самої системи, і перемоги Клінтон. Цієї версії дотримуються сім колишніх і нинішніх американських чиновників.

Співрозмовники підкреслюють секретність документа, але не розкривають, яким чином отримали до нього доступ. Представники американських розвідслужб тему не коментують.

"Путін весь час мав на увазі цю ціль, і він попросив інститут скласти йому дорожню карту", - заявив один зі співрозмовників агентства, колишній можновладний чиновник розвідки США.

П'ять співрозмовників агентства описують інститут РІСД як внутрішній аналітичний центр Кремля, який розробляє рекомендації із зовнішньої політики.

Russia Today не коментувала інформацію, отриману Рейтер. Представник агентства Sputnik відкинув твердження американських чиновників, що воно брало участь у кампанії Кремля, назвавши його "абсолютною купою брехні". "І це не перша брехня, яку ми чуємо від "джерел в офіційних колах США", - заявив представник російського пропагандистського агентства.

Як повідомляли раніше у квітні, у ФБР створять спецвідділ для розслідування втручання РФ у вибори.

Російська активність, про яку йдеться, включає злом комп'ютерів Демократичної партії і контакти між росіянами та представниками штабу Дональда Трампа, пише FT. Російські офіційні особи не раз відкидали всі звинувачення у втручанні в політичні процеси в США. Те, що ФБР веде розслідування про вплив Росії на вибори у США, директор бюро Джеймс Комі офіційно підтвердив 20 березня під час слухань Комітету з розвідки Палати представників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram