ГоловнаСвіт

Британія втратить від "Брекзиту" більше, ніж ЄС, - Федеріка Могеріні

Китай побоюється наслідків виходу Британії з ЄС,

Британія втратить від "Брекзиту" більше, ніж ЄС, - Федеріка Могеріні
Федерика Могерини
Фото: EPA/UPG

Великобританія втратить більше, ніж Євросоюз, від свого рішення вийти з Товариства.

Про це заявила голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні під час свого офіційного візиту до Пекіна, повідомляє агентство Рейтер

За її словами, очікується, що переговори з Лондоном будуть складними.

"Їм доведеться позбутися своєї приналежності до спільноти. Ми втратимо важливу державу-члена, - сказала Федеріка Могеріні, виступаючи перед китайськими студентами. - Дозвольте сказати вам, що всі держави-члени однаково важливі, тому що одна з них може мати більший вплив на деякі політики, ніж інші. Але я думаю, що наші британські друзі втратять більше, ніж ми".

"З наших угод чітко випливає, що йдеться про два роки, всього два роки, з початку моменту переговорів [щодо "Брекзиту"], які були в березні цього року. Це не можна затримати. Я не думаю, що це станеться швидше", - зазначила голова європейської дипломатії.

Як зазначає Рейтер, Китай побоюється, що втратить шосту частину продуктивності економіки від співпраці з ЄС, коли Британія покине Спільноту.

"Євросоюз, навіть після виходу Сполученого Королівства, буде залишатися першим ринком у світі, другою найбільшою економікою в світі", - сказала Федеріка Могеріні.

"У ці місяці я бачу, що наші партнери говорять нам про необхідність Євросоюзу, і таке ж повідомлення я отримую тут, у Китаї, що Євросоюз сьогодні є важливим партнером у світі", - зазначила вона.

Як повідомляли раніше, в ЄС розробляють "лагідний" план виходу Британії. В його основі лежить модель поточної взаємодії Євросоюзу з Норвегією і Швейцарією.

Офіційно процедура виходу Великобританії з ЄС почалася 29 березня, коли представник Великобританії в Євросоюзі Тім Барроу передав послання про запуск Brexit голові Європейської ради Дональду Туску.

Згідно зі ст. 50 Лісабонської угоди, яка регулює процедуру виходу з ЄС, якщо держава має намір вийти з Євросоюзу, вона повинна подати заявку на вихід, після чого стартують переговори про умови виходу. На них відводиться не більше, ніж два роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram