ГоловнаСвіт

У Польщі Туска звинуватили в "дипломатичній зраді"

Туск нібито співпрацював з Путіним, аби нашкодити Польщі після катастрофи під Смоленськом.

У Польщі Туска звинуватили в "дипломатичній зраді"
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич звинуватив президента Європейської ради, а раніше прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска в "дипломатичній зраді", передає Радіо Свобода.

Як заявив Мацеревич, Туск на посаді польського прем'єра нібито співпрацював із президентом Росії Володимиром Путіним, аби нашкодити інтересам Польщі після катастрофи 2010 р. польського урядового літака біля російського Смоленська, в якій загинули тодішній президент Польщі Лех Качинський і ще 95 осіб, серед яких багато представників політичного керівництва і громадських діячів.

Міністерство оборони Польщі заявило, що повідомило військовий департамент Національної прокуратури Польщі про те, що підозрює Туска у "зловживанні довірою в іноземних відносинах".

У Національній прокуратурі підтвердили, що отримали це повідомлення і, відповідно до закону, мають 30 днів на те, щоб вирішити, чи порушувати розслідування.

Зі свого боку Туск відкинув ці звинувачення як суто емоційні і нав'язливі.

Як повідомляли 13 березня, польська прокуратура викликала Туска на допит у справі проти колишніх співробітників спецслужб.

Нагадаємо, що 9 березня Туска переобрали головою Євроради. Після переобрання Туска Польща заявила про "диктат Берліна" в ЄС. Прем'єр Беата Шидло не підписала спільну заяву країн ЄС за підсумками саміту в Брюсселі.

Традиційно рутинне питання про переобрання голови Євроради цього разу виявилося несподівано спірним через стосунки Туска з лідером владної партії Польщі "Право і справедливість" Ярославом Качинським. Останній відмовився підтримати кандидатуру Туска на новий термін на посаді голови Євроради і припустив, що Польща може видати "європейський ордер на арешт" Туска.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram