ГоловнаСвіт

Контррозвідка Польщі відправила прокуратурі "надсекретну" заяву в справі про Смоленську катастрофу

Завтра в Польщі відбудеться слухання Дональда Туска у справі про Смоленську катастрофу.

Контррозвідка Польщі відправила прокуратурі "надсекретну" заяву в справі про Смоленську катастрофу
Авиакатастрофа под Смоленском
Фото: telegraf.lv

Голова Служби військової контррозвідки (СВК) Польщі Петро Бончек заявив, що в прокуратуру направлено нові заяви зі справи катастрофи президентського літака під Смоленськом.

Про це повідомляє "Польське радіо"

"Заява є надсекретною і стосується організації візиту до Смоленська. Вона містить також інформацію про контакти і співробітництво Служби військової контррозвідки з Федеральною службою безпеки. Завтра має відбутися допит екс-прем'єра Польщі Дональда Туска у цій справі", - сказав Бончек.

Він також зазначив, що найважливішими є питання про діяльність служб перед візитом, його безпеку, вжиті заходи, а також дії служби після 10 квітня 2010 року до осені 2015 року.

"Можна з упевненістю стверджувати, що період після 10 квітня був поворотним моментом в діяльності Служби військової контррозвідки. Якщо раніше контакти з ФСБ були службовими і дипломатичними, то після 10 квітня вони перетворилися в співробітництво, яке нагадує союз... Маємо службу (ФСБ - ред.), до якої входять колишні співробітники НКВС, КДБ і які мають підтримку всієї адміністрації Росії, а з іншого боку - Службу військової контррозвідки, яка намагається розширити співпрацю з ФСБ за всяку ціну", - зазначив керівник СВК.

Він визнав, що багато експертиз, проведених протягом попередніх років, показали, що під час організації польоту в Смоленськ мали місце порушення не тільки з боку Бюро урядової охорони і Міністерства закордонних справ, а й Служби військової контррозвідки Польщі.

10 квітня 2010 року недалеко від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак Ту-154М з президентом Польщі Лехом Качинським і польськими високопосадовцями. Тоді загинули всі 96 осіб, які перебували на борту.

Нагадаємо, що раніше в квітні в Польщі заявили, що літак Качинського почав розпадатися ще в повітрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram