ГоловнаСвіт

Тіллерсон назвав провальною ядерну угоду з Іраном

Адміністрація Трампа проводить переоцінку своєї політики щодо Ірану.

Тіллерсон назвав провальною ядерну угоду з Іраном
Рекс Тиллерсон
Фото: podrobnosti.ua

Держсекретар США Рекс Тіллерсон назвав "провальною" ядерну угоду з Іраном.

Його заяву опубліковано в Twitter Держдепартаменту.

"Спільний всеосяжний план дій зазнав невдачі в досягненні своєї мети, неядерного статусу Ірану", - сказав він.

"Це лише відсуває його мету стати ядерною державою. Ця угода є таким самим провальним підходом минулого, який привів нас до тієї загрози, з якою ми зіштовхнулися зараз у випадку з Північною Кореєю", - зазначив Тіллерсон, додавши, що "провокаційні дії" Тегерана "загрожують США, регіону та світу".

Тіллерсон додав, що в цей момент адміністрація президента США Дональда Трампа проводить переоцінку своєї політики щодо Ірану.

Нагадаємо, 14 липня 2015 року США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран досягли домовленості щодо ядерної програми Тегерана. Згідно з домовленостями, Іран зобов'язався позбутися 98% наявного ядерного палива і скоротити дві третини центрифуг, а також демонтувати ядерний реактор в Араку. В обмін на це з Тегерана зобов'язалися зняти санкції, які можуть бути повернуті, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань.

Однак політика Вашингтона змінилася з приходом у Білий дім президента Дональда Трампа, який назвав Іран "терористичною державою номер 1". На початку лютого адміністрація Трампа заявила про "офіційне попередження" Ірану в зв'язку з тестовим запуском балістичної ракети, який було здійснено наприкінці січня. Ще один подібний тест відбувся 9 лютого.

На початку лютого США ввели проти Ірану нові санкції, які Вашингтон назвав заходами боротьби з тероризмом, а також відповіддю на порушення Тегераном режиму нерозповсюдження ядерної зброї.

Напередодні 19 лютого, Трамп розпорядився перевірити рішення про скасування санкцій проти Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram