ГоловнаСвіт

У Відні завершилися переговори про зняття санкцій з Ірану

Узгоджувалися останні формулювання у 100-сторінковій угоді

У Відні завершилися переговори про зняття санкцій з Ірану
Иранская делегация на переговорах
Фото: EPA/UPG

Переговори зі врегулювання іранського ядерного спору завершилися у ніч на вівторок, 14 липня, у віденському готелі "Кобург".

"Шістка" міжнародних посередників (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція і Німеччина) провела також координаційну зустріч, на якій затверджувалися останні формулювання у 100-сторінковій угоді з Іраном. Про результати зустрічі і досягнуті домовленості сторони, імовірно, повідомлять вранці у вівторок, 14 липня, заявляє агентство dpa з посиланням на джерела у дипломатичних колах.

Разом з тим представники "шістки" та Ірану на рівні експертів і політдиректорів далі обговорюють можливість допуску міжнародних інспекторів на низку підприємств Ірану для перевірки на предмет ядерних розробок у військових цілях. Зокрема, за даними Reuters, між сторонами досягнуто домовленостей про відвідування всіх ядерних об'єктів Ірану групою спостерігачів ООН. Раніше влада Ірану заявляла про відмову пускати на свої атомні заводи іноземних представників.

Якщо угоду про іранську ядерну програму підпишуть, з Ірану поступово знімуть всі міжнародні санкції. Проект угоди передбачає обмеження в іранській ядерній програмі більш ніж на десять років. Зняття санкцій з Ірану дозволить цій багатій на нафту країні експортувати її.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram