ГоловнаСвіт

ПАР: власники шахт готові підвищити зарплати страйкуючим гірникам

Однак конфліктуючі сторони наразі не підписали офіційну угоду.

ПАР: власники шахт готові підвищити зарплати страйкуючим гірникам
архивное фото
Фото: EPA/UPG

У ПАР власники шахт погодилися підвищити зарплати страйкуючим шахтарям, повідомляє AFP з посиланням на заяву Гірської палати ПАР.

Спілка підприємців визнала "деякі відхилення від норми" в питаннях про заробітки робітників, проте переговірникам вдалося дійти до угоди з гірниками без зміни чинного дворічного договору про підвищення заробітної плати.

Керівництво гірничодобувних підприємств підкреслює, що не пішло на поступки шахтарям в питанні підвищення зарплат, яке заплановане в обсязі 8-10% щорічно 2011-2012 років. Фактично домовленості з робітниками збільшують їх дохід, перш за все за рахунок зміни основи для розрахунку заробітної плати. Так, тепер замість третьої мінімальною вважатиметься четверта категорія доходу, яку розраховують на основі базової зарплати, однак, яка саме сума відповідає цьому рівню, не уточнюється. Крім того, бурильникам виплачуватимуть надбавки.

У свою чергу найбільша профспілка країни "Національний союз гірників" (NUM) підтвердила, що хоча фактично гірники погодилися із запропонованими умовами, офіційна угода наразі не була підписана.

"Угоди ще немає, наразі це лише пропозиція", - заявив прес-секретар NUM Лесіба Сешока.

Нагадаємо, страйки шахтарів в ПАР почалися в серпні 2012 року. Близько трьох тисяч гірників на шахті Марікана, що належить компанії Lonmin, відмовилися вийти на роботу, вимагаючи підвищення зарплати. Під час заворушень на цій шахті поліцейські відкрили вогонь по страйкувальниках, в результаті чого загинули 34 людини. Всього за час трудових заворушень загинули 46 осіб. Пізніше страйки поширилися за межі гірничодобувного сектору. Так, останніми про намір провести загальнонаціональний страйк заявили муніципальні службовці. Варто зазначити, що в лавах Південноафриканської профспілки муніципальних службовців (SAMWU) налічується більш ніж 190 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram