ГоловнаСвіт

Напруження в китайсько-японських відносинах ударило по авіакомпаніях

Акції авіакомпаній упали в ціні.

 Напруження в китайсько-японських відносинах ударило по авіакомпаніях
архивное фото

Через конфлікт між Японією та Китаєм навколо спірних островів авіакомпанії цих країн змушені скасовувати або затримувати рейси, повідомляє агентство Reuters.

Авіакомпанія China Eastern Airlines, один із трьох найбільших китайських перевізників, сказала, що змушена затримати запуск нового маршруту між Шанхаєм і Сендаєм, призначений на 18 жовтня, у зв'язку з недостатнім попитом пасажирів. Прес-секретар China Eastern відмовився сказати, чи пов'язана затримка із зростанням напруження між двома сторонами конфлікту, але попередив, що ситуація може погіршати.

"Інші рейси (в Японію) зараз працюють у нормальному режимі, але ми очікуємо, що ці рейси також будуть порушені", - заявив прес-секретар China Eastern в електронному повідомленні агентству.

Тим часом Japan Airlines Co Ltd (JAL) повідомила, що скоротить число щоденних рейсів у Китай, окрім Гонконгу, з 10 до трьох до 27 жовтня. Ділове видання Nikkei пише, що JAL скасувала близько 12 тисяч рейсів у Китай між вереснем і листопадом, зокрема 5500 рейсів із Японії і 6500 рейсів із Китаю.

"Прибуток JAL не сильно постраждає через це, - заявив прес-секретар JAL Сейдзі Такамото. - Китайсько-японські рейси становлять трохи більше за 10% доходу від міжнародних рейсів, і вони не надто вплинуть на загальний прибуток".

Він також сказав, що у зв'язку з невеликим попитом JAL перегляне це питання в жовтні і вирішить, чи слід продовжувати скорочення числа рейсів після 27 жовтня.

Авіакомпанія All Nippon Airways (ANA) також сказала, що відстежує ситуацію.

Окрім того, помітно подешевшали акції авіакомпаній.

"Ми робимо все можливе, щоб уникнути скорочення числа рейсів, але враховуючи рівень скасувань, скорочення може бути оголошене будь-коли", - заявив прес-секретар ANA.

Нагадаємо, незважаючи на те, що 11 вересня Японія націоналізувала спірні острови Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао), КНР стверджує, що вони є "споконвічною китайською" територією. Пекін пояснює це тим, що саме китайці відкрили острови, проте території відійшли Японії за Сімоносекським договором, підписаним за підсумками Першої китайсько-японської війни 1824 року. Після поразки у Другій світовій війні Японія втратила всі території, набуті із кінця XIX століття, острови Сенкаку, зокрема, дісталися США, однак на початку 70-х років XX століття Вашингтон повернув острови Токіо.

Вуличні протести в Китаї змусили деякі японські компанії призупинити свою діяльність у цій країні, і ціни на акції японських фірм упали. Тим часом Японія вимагає від Пекіна компенсації за шкоду, заподіяну японським дипломатичним місіям у Китаї під час безладь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram