ГоловнаСвіт

У Китаї видавництвам заборонили друкувати книги про Японію

У країні тривають антияпонські протести.

У Китаї видавництвам заборонили друкувати книги про Японію
архивное фото
Фото: telegraph.co.uk

У Китаї видавництвам заборонили друкувати книги про Японію через конфлікт навколо спірних островів Сенкаку (китайська назва Дяоюйдао) в Східно-Китайському морі.

Про це повідомляє газета The Japan Times з посиланням на джерела серед японських видавців.

Ця заборона стосується як книг, написаних японськими авторами, так і китайських книг, присвячених Японії. Видання пише, що хоча залишається невідомим, яким саме видавництвам надійшло таке розпорядження, заборона, накладена в Пекіні, може поширюватися і на інші райони Китаю. Крім того, уряд Китаю заборонив рекламувати вже видані книги про Японію, а також проводити пов'язані з цією країною культурні заходи.

"Деякі китайські видавці кажуть, що невеликим приватним видавцям заборонили (друкувати книги про Японію - ред.), а інші говорять про заборону для державних видавництв", - сказав співрозмовник видання.

Нагадаємо, минулого тижня Японія "націоналізувала" спірні острови у сім'ї Куріхара, яка володіла ними з 1970-х років. Безлюдні острови стали об'єктом суперечки між двома країнами після того, як було виявлено, що вони знаходяться поблизу багатих промислових ділянок та потенційно величезних запасів нафти і газу. Операція обійшлася Японії майже в $26 мільйонів доларів і викликала гнів офіційного Пекіна. КНР стверджує, що спірні острови є "споконвічною китайською" територією.

Антияпонські протести, що тривають у Китаї, вже завдали шкоди таким великим компаніям, як Panasonic, Toyota, Nissan, Honda, а також японським магазинам мережі Aeon і Heiwado&Co. Крім того, Японія має намір вимагати від Пекіна компенсації шкоди, заподіяної японським дипломатичним місіям в Китаї під час заворушень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram