ГоловнаСвіт

Китайський "демократичний експеримент" дав збій

Демократична адміністрація села Вукан намагається вирішити місцеві земельні суперечки.

Китайський "демократичний експеримент" дав збій
архивное фото

Один з найвідоміших в Китаї експериментів з впровадження демократії в п'ятницю дав збій, оскільки демократична влада південного рибальського села Вукан стала причиною невеликого протесту через нездатність вирішити земельні суперечки.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У першу річницю експерименту більше ніж 100 жителів села зібралися біля офісів Комуністичної партії, щоб висловити гнів через повільний прогрес у вирішенні місцевих земельних суперечок демократично обраним керівним комітетом.

"Ми досі не отримали нашу землю назад", - заявив відставний 62-річний член партії Лю Ханкала - один з багатьох жителів села, землі якого були захоплені і незаконно продані попередньою адміністрацією Вукан.

За невеликим натовпом протестувальників, багато з яких були на мотоциклах, стежили одягнені в цивільне співробітники поліції, які бояться подальших масових заворушень. Крім того, вулиці патрулювали поліцейські машини.

"Тут було б більше людей, але багато людей бояться неприємностей і не виходять", - сказав Лю агентству.

Рік тому, село Вукан стало центром уваги, після того, як незаконне захоплення земель стало причиною заворушень і призвело до звільнення місцевих партійних чиновників. Це, в свою чергу, призвело до широких виборів комітету, який зміг би вирішити земельні суперечки.

Проте колишній лідер минулорічних протестів Лінь Зулуан, який нині очолює демократичний комітет, сказав, що скарги є природною проблемою у розвитку будь-якої молодої демократії. Він також підкреслив, що його адміністрація зробила конкретні кроки, включаючи повернення 253 гектарів землі, і зараз реалізує "відкриту і законну адміністративну практику, в тому числі повний звіт про фінансовий стан села і майбутні проекти влади.

"У цій відправній точці у Вукан, безумовно, є деякі проблеми, але це не означає, що тут немає демократії, або що ми зробили серйозні помилки", - зазначив Лін.

Деякі критики кажуть, що демократичному комітету, до якого входять кілька молодих лідерів протестів минулого року, не вистачає управлінського досвіду і тому вищі органи компартії маніпулюють його діями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram