ГоловнаСвіт

Білий дім оголосив терактом напад на консульство в Лівії

Утім США не вважають інцидент спланованою акцією.

Білий дім оголосив терактом напад на консульство в Лівії
Фото: ria.ru

Білий дім класифікує напад на консульство США в Лівії як теракт.

Про це сказав у розмові з журналістами офіційний представник Білого дому Джей Карні.

"Очевидно, що подія в Бенгазі була терактом. На наше консульство було скоєно жорстокий напад, наслідком якого стала загибель чотирьох американців. Це очевидно", - сказав Карні.

"Водночас ми не володіємо інформацією про те, що цей напад ретельно планували заздалегідь. Він став результатом опортунізму, використання в своїх інтересах реакції на образливе відео", - додав він.

Відповідаючи на в'їдливе питання про те, чи звертає президент увагу на збіг дат - напад на консульство стався в річницю терактів 11 вересня 2001 року, - Карні сказав: "У нас у Білому домі той самий календар, що й у вас".

Він наголосив, що всі бачать збіг, але розвіддані не підтверджують того, що цей теракт планували заздалегідь, хоча до його здійснення може бути причетна "Аль-Каїда".

Нагадаємо, напад на консульство США в Бенгазі було скоєно 11 вересня. Як зазначали, дипмісію обстріляли з гранатометів. Унаслідок атаки загинули четверо американських громадян, у тому числі посол США в Лівії Крістофер Стівенс.

Як зазначали, атаку на консульство спровокував фільм "Невинність мусульман", який поширився в інтернеті незадовго до цього. Картина, творцем якої був християнин-копт, що живе в США, у вкрай негативному світлі виставляла пророка Мохаммада.

Після появи фільму багатотисячні антиамериканські демонстрації пройшли в багатьох країнах Близького Сходу. Крім Бенгазі, було здійснено напади на посольства США в Індії, Ємені, Єгипті, Судані та Тунісі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram