ГоловнаСвіт

Словенія заблокує приєднання Хорватії до ЄС через борг

Суперечка виникла після розпаду колишньої Югославії.

Словенія заблокує приєднання Хорватії до ЄС через борг

Словенія готова заблокувати приєднання Хорватії до ЄС через борг у розмірі 172 млн євро.

Про це повідомляє інтернет-видання EUobserver.

Видання, зокрема, наводить слова голови Комітету з питань закордонних справ парламенту Словенії Йозефа Хорвата, який заявив 20 вересня журналістам у Любляні про те, що процес ратифікації угоди про приєднання Хорватії до ЄС може початися лише після врегулювання фінансової суперечки "згідно з міжнародним законодавством".

Суперечка виникла після розпаду колишньої Югославії, коли в словенському банку Ljubljanska Banka, який більше не існував, залишилися 172 млн євро заощаджень близько 130 тис. хорватів.

Ці гроші були визнані державним боргом, однак Словенія не готова їх повертати і вважає, що питання слід вирішити в Базельському банку міжнародних розрахунків разом з усім комплексом фінансових питань, пов'язаних із розпадом Югославії.

Проте два хорватські банки подали позови до правонаступника закритого банку - Nova Ljubljanska Banka.

Видання уточнює, що міністр закордонних справ Словенії попереджав в липні своїх колег по ЄС про можливість блокування приєднання Хорватії у зв'язку з фінансовою суперечкою.

Приєднання Хорватії до ЄС заплановано на 1 липня 2013 року, якщо всі країни-члени ЄС ратифікують відповідну угоду. На сьогодні угоду ратифікували 12 країн-членів ЄС, а також Хорватія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram