ГоловнаСвіт

У Пакистані протестувальники проти фільму про пророка підпалюють кінотеатри

Перед початком акції лідери ісламістських партій заявили, що вимагають від США вибачень перед мусульманами всього світу.

У Пакистані протестувальники проти фільму про пророка підпалюють кінотеатри

Масові виступи проти знятого в США антиісламського фільму під час акції "День любові до пророка" в Пакистані супроводжуються погромами і сутичками з поліцією, спалено два кінотеатри, повідомляють у п'ятницю місцеві телеканали.

"День любові до пророка", який триває в Пакистані в п'ятницю, оголошено вихідним. Під час акції різні партії та рухи, від ісламістських до проурядових, вийшли на марш протесту проти знятого в США фільму "Невинність мусульман".

У Пешаварі на північному заході країни натовп демонстрантів розгромив і спалив два кінотеатри, вступивши в сутички з охороною. Один з охоронців відкрив вогонь по погромниках, щонайменше одного демонстранта поранено. Сутички відбуваються і в інших містах країни.

Уряд закликав усі релігійні та політичні партії провести мирні протести. У містах Ісламабад, Карачі, Музаффарабад, Мултан, Равалпінді і інших вводяться підвищені заходи безпеки. У Карачі в стані готовності перебувають військові вертольоти. По всій країні закриті базари і крамниці, багато автозаправних станцій, в містах не працює громадський транспорт.

У столиці Ісламабаді військами оточено квартал, де розташовані дипломатичні представництва зарубіжних країн, у тому числі США.

Перед початком акції лідери ісламістських партій заявили, що вимагають від США вибачень перед мусульманами всього світу, а також негайного вигнання з країни американського посла.

Напередодні потужні протести відбулися в Ісламабаді - демонстранти намагалися прорватися в закритий для сторонніх дипломатичний анклав і підійти до посольства США, після чого влада ввела в столицю військові підрозділи для захисту дипмісій.

Масові акції протесту спалахнули в низці мусульманських країн минулого тижня після появи в Інтернеті трейлера фільму "Невинність мусульман". Найбільшого напруження протести досягли в Єгипті та Ємені, виступи відзначені також в Судані, Тунісі, Пакистані та Бангладеш. У місті Бенгазі на сході Лівії радикально налаштовані учасники протестів штурмували консульство США, при цьому загинули чотири людини, серед яких був американський посол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram