>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

​Фатальна гра Довбика і Циганкова, гол Яремчука у ворота Луніна: українці у 27-му турі Ла Ліги

«Мальорка» знову виявилася занадто міцним горішком для «Жирони», «Реал» втратив перемогу. Огляд матчів 27-го туру Ла Ліги.

Суддя завадив перемогти «Реалу»

У суботу, 2 березня, на стадіоні «Месталья» відбулося українське дербі між голкіпером мадридського «Реала» Андрієм Луніним і нападником «Валенсії» Романом Яремчуком. Обидва футболісти розпочали матч у стартовому складі.

Фото: https://www.valenciacf.com/
 До складу «Реала» повернувся нападник Джуд Белінгем, який через травму пропустив кілька матчів.

Перший тайм став провалом для команди Карло Анчелотті. 

Тренер «Валенсії» Бараха наказав команді пресингувати на половині поля суперника, щоб спровокувати помилки, якими й скористалися «Лос Чес» на 27-й хвилині поєдинку. Фульк'є у штрафному видер м'яч у бразильця й навісів на Фран Переса, той невдало пробив, але, на щастя, Уго Дуро швидко зреагував і головою відправив м'яч у сітку воріт — 1:0. Через три хвилини Карвахаль віддав неточний пас на Луніна, але Роман Яремчук перехопив м'яч і скористався подарунком — 2:0. 

Що цікаво, Роман став першим українцем, якому пощастило відзначитися у воротах «Реала Мадрид» у рамках чемпіонату Іспанії, ще й коли їх захищав інший українець Андрій Лунін.

Фото: https://www.valenciacf.com/

Тож «Валенсія» вирвалася вперед і звела нанівець усі переваги лідерів чемпіонату, які виставили свій найкращий склад. Беллінгем розташувався в центрі атаки, шукав підключення, але центральні захисники ефективно перехоплювали його. Родріго зі самого початку загубився у двобої з Гая, який відіграв добре. Найкращим атакувальним активом був Вінісіус, який не зупинявся ні на мить. 

У доданий арбітром час бразилець відзначився забитим м'ячем — 2:1.

Після перерви мадридці створювали більше атак. Вінісіус вів захопливу боротьбу з Фульк'є, який виграв кілька дуелей. 

«Валенсія» відповіла небезпечними контратаками. Фран Перес віддав передачу з правого флангу на хід Дієго Лопесу, але Андрій Лунін оформив чудовий сейв. 

На 76-й Вінісіус після навісу від Брахіма, який вийшов на заміну Родріго, забив другий гол у ворота «Лос Чес».

На 89-й хвилині серйозну травму отримав захисник «Валенсії» Муктар Діакабі. На його опорну ногу випадково впав Чуамені, після чого футболіста забрали з поля на ношах і відправили в лікарню. Його замінив Дженк Озкачар.

Згодом серйозної помилки припустився головний арбітр матчу Хіль Мансано, призначивши пенальті в епізоді за падіння Уго Дуро, при цьому Начо чи Фран Гарсія його не торкалися. Однак VAR усе виправив — пенальті скасували.

«Валенсія» пішла вперед, на 97-й хвилині Пітер Гонсалес пробив у верхній кут воріт «Реала», але Лунін знову врятував команду. Вирішальний розіграш кутового залишався за «вершковими». На 98-й Модрич подавав з правого кута, воротар «Валенсії» вибив м'яч кулаком, на підбиранні опинився Брахім, який навісив у центр штрафного, та поки м'яч летів, пролунав фінальний свисток. Беллінгем головою переправив м'яч у сітку, але рефері гол не зарахував, спровокувавши шквал обурення серед футболістів і мадридських уболівальників. 

 Після свистка Беллінгем підійшов до арбітра попротестувати. «Це довбаний гол! М'яч у повітрі!» — звернувся він. На що Хіль Мансано відповів червоною карткою.

Як зазначає Marca рішення з прямою червоною для Беллінгема розлютило Анчелотті більше, ніж незарахований гол. «Я не розумію цього, тому що Беллінгем говорив дуже ввічливо», — сказав тренер після матчу. 

Карло Анчелотті
Фото: EPA/UPG
Карло Анчелотті

За «довбаний гол» на Беллінгема чекає покарання від Комітету з питань конкуренції. Хіль Мансано зазначив у протоколі, що англійський нападник звертався до нього в «агресивній манері», тому він може пропустити два або три матчі.

Тож одне невдале рішення судді позбавило мадридський клуб перемоги, а найкращого бомбардира турніру — можливості поповнювати свій рахунок, який залишився на рівні 16 голів.

«Жирона» сенсаційно поступилася «Мальорці»

У матчі проти «Мальорки» українці Віктор Циганков й Артем Довбик вийшли у стартовому складі. 

«Мальорка» розпочала досить упевнено: гравці пресингували суперника і створювали моменти, особливо після стандартів. І ось один такий став результативним для команди Хав'єра Агірре. Копете з близької відстані після подачі з кутового та ще одного відскоку переправив м'яч у сітку воріт суперника — 1:0. Пізніше VAR вивчав можливу гру рукою в Ларіна, але порушення правил зрештою не зафіксував.

Фото: https://twitter.com/RCD_Mallorca

Роботу Довбика повністю паралізував капітан «Мальорки» Раїльйо. Савіо натомість намагався створити щось самотужки, але все даремно. 

Емоції Мічела зашкалювали так, що в одному епізоді він упав на газон. 

У другому таймі «Жирона» посилила тиск, але захист «Мальорки» працював чудово. Довбика щільно закривали на чужій половині поля, тож українець не зміг завдати жодного удару. Тим часом Віктор Циганков двічі пробив по воротах: перший удар заблокували, а другий виявився неточним. 

Під кінець матчу «Жирона» кинулася на штурм, але так і не змогла створити щось. Фінальний свисток зафіксував перемогу «Мальорки» — 1:0. 

Фото: https://twitter.com/RCD_Mallorca

Це третя поразка каталонців у чотирьох останніх поєдинках Прімери. Здавалось би, подарована арбітром у матчі проти «Реалу» нічия мала б допомогти скоротити відстань у турнірній таблиці, однак команда не скористалася нагодою. 

Після зустрічі наставник «Жирони» Мічел проаналізував гру своєї команди й прокоментував усі попередні поразки: «У нас було багато неточностей, і нам не вистачало агресії в атакувальних ситуаціях. Це був складний матч з вітряними умовами, що ускладнювало гру. Вони забили нам стратегічно, усе було дуже рівно, і через дрібні деталі ми не забили. Це був напружений матч, і він здавався дуже рівним. Це були три різні гри. На «Сон Муа» (Пальма) ми могли перемогти, тому що я не бачив, щоб команда поступалася супернику так, ніби вона програвала. На «Бернабеу» ми програли, а на «Сан-Мамесі» змогли зіграти внічию наприкінці. Я розчарований результатом, але не ставленням команди». 

Поки що «Жирона» на другому місці турнірної таблиці, проте тепер відставання від «Реала» збільшилося до семи пунктів. Тим часом «Барселона» скоротила відставання від «Жирони» до очка в складному матчі з «Атлетіком Більбао» — 0:0.

Сніжана Журбенко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram