ГоловнаСуспільствоВійна

​«Наступу на Харківщині не сталося б, якби ми могли використовувати ATACMS по території Росії»

24-річний командир відділення спецпризначення українського загону «Кракен» Драго розповів британській The Times про наступ росіян на Харківську область. За дії в боях з росіянами на Слобожанщині Драго нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Російські підрозділи, які захопили українські позиції, належали до спецпризначенців, вважає він.

«Ми бачили, як вони професійно та злагоджено працюють — це було на високому рівні. У них були автомати Калашникова останнього зразка, прилади нічного бачення. Увесь їхній рух прикривали влучним вогнем», — сказав Драго.

Бійці «Кракена» спостерігали, як російські війська скупчуються на кордоні з Україною з минулого місяця. Однак Сили оборони не мали змоги завдати превентивного удару по них через заборону США використовувати американські ракети великої дальності на російській території, констатувала The Times

Підрозділ Драго
Фото: Фото надано підрозділом «Кракен» ГУР МО
Підрозділ Драго

«Там зібралося багато росіян, і ми могли знищити їх по дорозі, але в нас небагато ATACMS, і ми маємо заборону використовувати їх. Нам довелося чекати, поки вони перетнуть кордон», — сказав Драго, додавши, що така позиція США дорого коштувала його підрозділу.

Коли 10 травня росіяни почали наступ, група Драго утримувала позиції в селі Красне на Харківщині. Російська артилерія запрацювала о третій годині ночі, прикриваючи рух невеликих груп спецпризначенців. Росіяни при цьому обійшли опорні пункти Сил оборони України вночі й ударили по них з тилу. 

Українці очікували типової лобової атаки росіян за підтримки бронетехніки, а зіткнулися з новою тактикою малих груп, але утримували позиції до світанку. Тоді російські спецназівці зайняли сусідню позицію, яку утримував інший підрозділ, і підійшли до команди Драго ззаду.

Шестеро бійців «Кракена» були оточені в траншеї з двома бліндажами. Ворог переважав кількістю, тож українці мали вирватися з оточення, щоб вижити. Драго мусив викликати артилерійський вогонь по власній позиції.

«Це спрацювало. Артилерія вбила щонайменше трьох із них, і вони відступили. Потім приїхала наша група підкріплення», — розповів він.

Росіянам вдалося убити одного й поранити ще одного бійця «Кракена», які прибули на допомогу.

«Було так важко бачити, як мій друг лежить мертвий на землі. Я був виснажений і спустошений тим, що хлопець, який прийшов сюди, щоб урятувати нас, помер», — сказав Драго. За його словами, обидва — убитий і поранений бійці — були його друзями із цивільного життя.

Драго вдалося дістатися до пораненого, затягти його в траншею, перев’язати рану і стабілізувати. У цей час він отримав поранення від вибуху гранати. 

Росіяни захопили один бліндаж, розпочавши перестрілку з відстані лише п’яти метрів. Група Драго вбила принаймні двох з них.

До того моменту, коли бійцям «Кракена» вдалося евакуюватися, вони утримували росіян у Красному упродовж 16 годин і виграли час для інших підрозділів Сил оборони, які зайняли позиції в селі Липці.

Фото: https://deepstatemap.live/

«Це важка робота, але ми стабілізували ситуацію на лінії фронту, і на допомогу прибули інші підрозділи, — сказав Фанат, заступник командира загону «Кракен». — Вони все ще атакують з різних сторін, але ми також намагаємося знайти їхні слабкі місця, щоб розширити фронт і відкинути їх назад. Робимо рейди, можемо атакувати їхню логістику, кусати їх. Вони тікають, а потім ці позиції захоплюють наші підрозділи».

Драго (ліворуч) з побратимом з «Кракена»
Фото: Фото надане підрозділом «Кракен» ГУР МО
Драго (ліворуч) з побратимом з «Кракена»

Драго нагадав, що аргументи щодо будь-якої затримки західної військової допомоги Україні пізніше виявилися необґрунтованими — спочатку щодо артилерії, потім танків, реактивних літаків і тепер використання зброї великої дальності.

«Нічого із цього не сталося б, якби ми могли використовувати ATACMS, — сказав він. — Росіяни ніколи не змогли б оточити й атакувати нас із тилу. Ми вдарили б по них на території Росії, тільки-но побачили б. Нам потрібне це зелене світло. Відсутність його дорого коштує нам».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram