ГоловнаСуспільствоВійна

"Багато хто не хоче виїжджати". Що зараз відбувається на Херсонщині, як допомогти і де шукати допомогу

На правобережній частині Херсонської області триває евакуація людей, чиї господарства постраждали від підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Евакуюють у Херсон, де прилаштовують у госпіталь. Але є й ті, хто не хоче покидати дім, очікує, що до вечора ситуація покращає.

LB.ua поговорив з волонтеркою Зоряною Стельмах, яка разом з благодійною організацією "CASERS" допомагає вивозити мешканців затопленого селища Садове, а також зібрав інформацію, як можна допомогти людям і де шукати допомогу евакуйованим.

Фото: Зоряна Стельмах

Що відбувається на місці

Зі слів Зоряни, вони машинами швидкої евакуюють лежачих і маломобільних мешканців села. Завозять до Херсона, де людей розміщують у госпіталі. Хтось їде далі – одна евакуйована попрямувала в Хмельницьку область, де жила після початку повномасштабного вторгнення.

Фото: Зоряна Стельмах

Утім чимало людей, каже, все ж не хочуть виїжджати. 

"Вони думають, що це на кілька днів. Місцеві органи влади намагаються переконувати, але, на жаль, люди не хочуть залишати будинки, господарство. Зі слів місцевих, вони вже пережили і окупацію, і обстріли, тому, кажуть, і вода їм не страшна", – розповідає Зоряна.

Затоплена вулиця Садового
Фото: Зоряна Стельмах
Затоплена вулиця Садового

А хтось усе ж погоджується виїхати до Херсона в надії перечекати підтоплення, в надії, що це на декілька днів, додає вона. Хтось піднявся просто вище, на пагорб, бо домівку затопило. Теж сподівається, що вже ввечері повернеться. У селі є будинки, де місцеві перечікують підтоплення. Але вода рухається доволі швидко, додає волонтерка.

"Тут зараз історія – в чоловіка затопило повністю будинок, він заліз на дах і не може злізти звідти. Тож зараз їдемо туди, будемо пробувати човном підпливати до нього і забирати", – каже Зоряна.

Евакуйованих з дітьми, за її словами, майже немає. З тваринами теж – їх стараються випускати на волю, щоб ті рятувалися і добували собі їжу самотужки.

Фото: Зоряна Стельмах

Що нині потрібно місцевим – питна вода, зазначає волонтерка. Також не будуть зайвими польові кухні, газові балони або пальники, на яких можна готувати їжу. Бо хоч газопостачання, на відміну від світла і питної води, ще є, та може зникнути будь-якої миті.

До повномасштабного вторгнення в селі Садовому проживало близько 1 500 мешканців. Зараз, за словами сільської голови, залишилося 600. Затоплено близько 40 будинків з близько 550.

Фото: Зоряна Стельмах

Фото: Зоряна Стельмах

Фото: Зоряна Стельмах

Як можна долучитися до допомоги мешканцям Херсонщини

Для допомоги постраждалим у катастрофі запустили також низку ініціатив. Журналіст Богдан Логвиненко оголосив, що їде на Херсонщину, і попросив зголоситися тих, хто має автівки і теж може допомагати людям виїжджати. За три години до поїздки приєдналися вже вісім машин. Крім того, відкрито збір на потреби місцевих, де встигли зібрати вже понад 800 тис. грн.

Також Логвиненко додав гугл-форму для тих, хто готовий прихистити евакуйованих людей. У формі треба зазначити місто, тип житла, термін, а також чи можете прийняти людей з тваринами.

Ініціативу з пошуку житла для евакуйованих запустила і ГО "UAnimals" – вони оголосили флешмоб у соцмережах для тих, хто може прихистити вимушених переселенців з домашніми тваринами. Для цього необхідно опублікувати допис із гештегом #прихищуізтваринами та вказати кількість місць і населений пункт (область). Люди вже почали публікувати пропозиції в інстаграмі та у фейсбуці.

Тим часом у телеграм-каналі Української волонтерської служби опублікували перелік контактів координаторів із тимчасового розміщення людей у Києві, Бучі, Кропивницькому, Львові, в Одесі, Тернополі, Хмельницькому, Чернівцях, передмісті Дніпра.

Благодійний фонд "Помагаєм" повідомив, що шелтер у передмісті Дніпра готовий приймати людей - безоплатне проживання на необхідний кожному термін. Пропонують триразове харчування, послуги пральні, душові, допомогу з одягом та засобами гігієни, медичну допомогу і психологічну.

Фото: БФ «Помагаєм»

Нагадаємо, в ніч на 6 червня росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС. Через це, за попередніми підрахунками влади, у критичній зоні небезпеки опинилися 16 000 мешканців правого берега Херсонської області, а під загрозою затоплення - 80 населених пунктів. 

Зранку на місцях оголосили евакуацію. О 12-й годині з херсонського вокзалу вирушив у Миколаїв евакуаційний поїзд. За даними рятувальників, станом на 15:00 з важких територій району вдалося вивезти близько 1 300 мешканців - силами ДСНС, Нацполіції та волонтерів. На правому березі затоплено 13 населених пунктів і понад 260 будинків.

Катерина АмелінаКатерина Амеліна, кореспондентка LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram