ГоловнаСуспільствоОсвіта

Кабмін затвердив алфавіт кримськотатарської мови на основі латиниці

Алфавіт кримськотатарської мови на основі латинської графіки складається з 31 букви.

Кабмін затвердив алфавіт кримськотатарської мови на основі латиниці
Фото: Lb.ua

Кабінет міністрів схвалив постанову "Про затвердження алфавіту кримськотатарської мови на основі латинської графіки".

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду 22 вересня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Передбачається, що переведення кримськотатарської писемності на латиницю здійснюватиметься в період до 1 вересня 2025 року. Базою для цього акта є рішення Курултаю кримськотатарського народу 1991-1993 років. Алфавіт кримськотатарської мови на основі латинської графіки складається з 31 букви.

Зазначається, що його розроблено в процесі консультацій із меджлісом кримськотатарського народу, фахівцями Інституту сходознавства ім. А.Кримського, Інституту мовознавства ім. О.Потебні, Інституту філології КНУ ім. Т.Шевченка і Таврійського національного університету ім. В.Вернадського.

У зв'язку з цим Міністерству освіти і науки, Міністерству культури та інформаційної політики, Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій спільно із зацікавленими особами доручено перевести освітній процес, який здійснюється кримськотатарською мовою, зокрема підручників і методичок, на алфавіт на основі латиниці до 1 вересня 2025 року.

Крім того, доручено стимулювати застосування кримськотатарської мови на основі латинської графіки в інших сферах життя.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров привітав це рішення Кабміну. За його словами, ця подія стала можливою завдяки зусиллям сотень людей, які здійснювалися ними з історичного засідання першої сесії Курултаю кримськотатарського народу II скликання у червні 1991 року.

"Поздоровлення кримськотатарському народу у зв'язку з поверненням писемності кримськотатарської мови на латиницю", - написав Чубаров.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram