ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ заявила про викриття групи неонацистів під керівництвом громадянина Росії

Її члени є послідовниками австралійського терориста Тарранта.

СБУ заявила про викриття групи неонацистів під керівництвом громадянина Росії
Фото: ssu.gov.ua

СБУ заявила про викриття неонацистського радикального осередку, який очолював громадянин Росії. Учасники групи є послідовниками австралійського терориста Брентона Тарранта, який пропагує етнічний і культурний геноцид і закликає до терактів і масових вбивств.

Для популяризації своїх ідей учасники групи виготовляли й розповсюджували екстремістську літературу, повідомили в пресслужбі СБУ.

"Заборонені видання й нацистську символіку вони друкували у власній друкарні в Дарницькому районі Києва й у Харкові. Частину деструктивних матеріалів вони отримували з Росії", – повідомили правоохоронці.

Література поширювалася на таємних зборах і під час тематичних вечірок. Також вони розсилали їх через канали в "Телеграм" і закриті співтовариства в соцмережах загальною аудиторією понад 3000 осіб.

Фото: ssu.gov.ua

Під час обшуків вилучили близько 300 зразків нацистських видань, прапори "Третього рейху", зброю, патрони, вибухові пристрої, комп'ютери, чеки на доставку забороненої літератури.

Фото: ssu.gov.ua
Нагадаємо, що Брентона Тарранта звинувачують у вбивстві 51 особи під час нападу на мечеті в новозеландському місті Крайстчерч. Перед терактом він опублікував маніфест на 74 сторінках, у якому висловив свою ненависть до мігрантів, а також пояснив мотиви своїх дій. Протягом 17 хвилин він вів пряму трансляцію з мечеті, згодом Facebook прибрав відео, а також заблокував його профіль.

Експертиза, яку провело слідство, показала, що Таррант психічно здоровий. Його звинувачують у тероризмі, вбивстві 51 особи й замах на вбивство ще 40 людей. Коли звинувачення озвучили в суді, Таррант тільки посміхався.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram