ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ розкрила мережу ботоферм, яку курували з Росії

Її "працівники" здійснювали інформаційні "вкидання" щодо війни на Донбасі.

СБУ розкрила мережу ботоферм, яку курували з Росії
Фото: СБУ

СБУ заблокувала міжрегіональну мережу ботоферм у Києві та декількох областях, яку курували з Росії. Можливості мережі дозволяли генерувати фейки від 10 000 спамерських пошукових роботів.

Її організатори використовували облікові записи в соцмережах і електронній пошті, а також електронні гаманці з фейковими персональними даними, повідомили у пресслужбі СБУ.

"Оперативники спецслужби встановили, що для реєстрації акаунтів зловмисники використовували, крім українських, російські та європейські SIM-карти мобільних операторів. В Європі їх переважно неможливо придбати без ідентифікації громадянина, а в РФ також без сприяння з боку спецслужби", - йдеться в заяві.

Ботоферма спеціалізувалася на замовлення по ескалації конфлікту на Донбасі. Її організатори робили інформаційні "вкидання", сприяли поширенню негативних настроїв і дискредитували українську владу всередині країни і за її межами.

СБУ провела обшуки за 12 адресами, де було розміщено обладнання. Вилучено 40 000 SIM-карт мобільних операторів. Викриття мережі ботоферм здійснювалося Департаментом кібербезпеки СБУ в Києві, Львівській, Чернігівській, Сумській та Одеській областях.

Нагадаємо, в січні СБУ заблокувала ботоферму, яка діяла в декількох регіонах. Її "працівники" з фейковий акаунтів підбурювали протестні настрої, залякували населення і розсилали повідомлення про мінування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram