ГоловнаСуспільствоПодії

Потенційно забруднене повітря з Чорнобильської зони переміститься на південь і південний схід, загрози для здоров'я немає

Зокрема, воно охопить Київ, Бровари та Бориспіль.

Потенційно забруднене повітря з Чорнобильської зони переміститься на південь і південний схід, загрози для здоров'я немає
Фото: Макс Требухов

Потенційно забруднені повітряні маси через пожежі у Чорнобильській зоні відчуження направляться на південь та південний-схід. Про це повідомили на сайті Центру ядерної та радіаційної безпеки.

Згідно з опублікованою картою, повітряні маси охоплять Київ, Бровари, Бориспіль та інші населені пункти. У цей час по всій Київській області будуть спостерігатися опади.

Повідомляється також, що станом на 12:00 в Зоні відчуження є окремі вогнища загоряння в Денисовицькому, Котовському, Корогодському, Паришівському та Луб’янському лісництвах.

"Згідно з прогнозом, максимальні концентрації Cs-137 (радіоактивний нуклід Цезій-137. – Ред.) у приземному шарі повітря в Києві можуть тимчасово досягати одиниць мБк/м³. Прогнозовані концентрації не перевищують ті, які спостерігалися раніше, і не несуть шкоди здоров'ю населення", – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що глава ДСНС Микола Чечоткін на нараді за участю президента Володимира Зеленського заявив, що пожежа в зоні відчуження загашена, на ліквідацію тління трав'яного настилу потрібно ще кілька днів.

За даними поліції, пожежа в Чорнобильській зоні виникла 4 квітня через те, що 27-річний житель села Рагівка Київської області підпалив траву "заради забави".

Пізніше правоохоронці встановили другого палія – 37-річний місцевий житель, який спалював сміття, а потім залишки тліючого багаття навантажив на візок, вивіз за село і висипав на суху траву. Там сталося загоряння сухостою, який він самостійно не зміг загасити.

13 квітня стало відомо, що лісова пожежа в Чорнобильській зоні відчуження почала наближатися до міста Прип'ять. Пожежа дісталася до території біля Нового безпечного конфайменту над енергоблоком № 4 Чорнобильської атомної електростанції.

Вранці 14 квітня на території Денисовицького, Котовського, Корогодського та Паришівського лісництв були окремі осередки горіння трав'яного настилу. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram