ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Рада церков запропонувала владі план проведення служб на Великдень

Церковники попросили владу роз'яснити постанову Кабміну про заборону масових заходів.

Рада церков запропонувала владі план проведення служб на Великдень
Фото: Макс Требухов

Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій направила прем'єр-міністру і МВС пропозиції щодо організації богослужінь на час карантину.

Про це повідомляє пресслужба ВРЦіРО.

Релігійні діячі нагадали, що, згідно з постановою уряду, в Україні заборонено проведення масових заходів, включаючи релігійні. При цьому в роз'ясненні Кабміну йдеться про те, що робота Церкви не забороняється.

"Однак на місцях представники місцевої влади по-різному тлумачать карантин, іноді вимагаючи повного закриття храмів, що є порушенням статті 35 Конституції України", - пояснили в Раді церков.

У зв'язку з цим Рада церков пропонує встановити такий порядок організації богослужінь на час карантину: богослужіння і релігійні обряди заборонені і можуть проводитися за умови дотримання обмеження за їх масовістю (тобто дозволяється перебувати в храмі або іншому приміщенні релігійної організації до 10 осіб сукупно з розрахунку 1 людина на 5 м кв.).

Також пропонується, щоб священнослужителі та особи, задіяні в організації богослужінь і їх відеотрансляції, мали право вільного переміщення і користування громадським транспортом. При цьому підтверджувати службову мету свого пересування такі особи зможуть супровідним листом на бланку релігійної організації або службовим посвідченням.

Крім цього, Рада церков звернула увагу уряду на необхідність продовження поширення безкоштовної їжі і продуктів серед людей без певного місця проживання і адресної допомоги одиноким і малозабезпеченим особам.

На переконання релігійних діячів, більш чітка і збалансована регламентація обмежень релігійної діяльності під час карантину допоможе уникнути хаосу, масового невдоволення віруючих і скупчення людей, які потребують пастирської опіки і задоволення їхніх релігійних потреб, особливо в період релігійних свят.

Нагадаємо, з 12 березня в Україні ввели карантин у навчальних закладах та низку інших заходів з протидії поширення коронавірусної інфекції COVID-19. Згодом карантин продовжили до 24 квітня.

З 6 квітня в Україні посилено обмежувальні заходи: не можна перебувати в громадських місцях без засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, в тому числі виготовлених самостійно.

Також заборонено переміщення групою більш ніж двоє осіб, окрім випадків службової необхідності і супроводу осіб, які не досягли 14 років; відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон, окрім вигулу домашніх тварин однією особою і в разі службової необхідності, спортивних і дитячих майданчиків.

Станом на лютий 2019 року до складу Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій входили 16 церков і релігійних організацій та одна міжцерковна організація, серед яких православні, греко- та римо-католицькі, протестантські та євангельські церкви, а також юдейське і мусульманське релігійні об'єднання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram