ГоловнаСуспільствоЖиття

Київська влада планує витратити 40 млн грн на датчики якості повітря в 2020 році

Проєкт моніторингу забруднень розпочнеться з лівого берега Києва.

Київська влада планує витратити 40 млн грн на датчики якості повітря в 2020 році
Фото: Макс Требухов

Київська влада планує запустити у 2020 році власний проєкт системи моніторингу якості повітря в столиці. На реалізацію тільки першого етапу проєкту вже наступного року з бюджету планується спрямувати 40 млн грн. Про це на комісії Київради з питань екологічної політики повідомив начальник управління екології і природних ресурсів КМДА Андрій Мальований.

"Ця позиція вже передбачена в проєкті бюджету на 2020 рік", - сказав чиновник і наголосив, що реалізація проєкту стала можливою завдяки увазі громадян до питання якості повітря в столиці і підтримці депутатів.

За словами Мальованого, 40 млн грн на першому етапі проєкту підуть на створення самої системи і онлайн-платформи, на програмне забезпечення і запуск перших двох постів спостереження. Ці пости запрацюють в Дарницькому районі столиці, де найкритичніша ситуація з погляду забруднення повітря.

"Буде пост на вулиці Ревуцького і в мікрорайоні сміттєспалювального заводу "Енергія", - повідомив начальник управління.

Як розповів LB.ua заступник київського міського голови Петро Пентелеєв, загалом мережа буде складатися з 27 опорних стаціонарних станцій комплексної оцінки якості повітря, робота яких буде базуватися на рекомендаціях директив Європейського Парламенту про якість атмосферного повітря і більш чисте повітря для Європи.

Питання якості повітря в столиці особливо загострилося восени 2019 року, коли через погодні умови в Києві кілька разів стояв смог з неприємним запахом. Під час цих загострень міська влада переконувала киян, що якість повітря не є небезпечною, посилаючись на дані моніторингу, який здійснює геофізична обсерваторія НАНУ.

Нагадаємо, в Києві також функціонує мережа громадського моніторингу якості повітря на основі датчиків KyivSmartCity і незалежних організацій, але фахівці наголошують, що ці датчики несертифіковані і їх дані не можуть бути підставою для ухвалення офіційних рішень. Детальніше про це - в тексті "Не дихайте глибше".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram