ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві вшанували пам'ять жертв Голодомору

Україна згадує невинно загиблих жертв радянського режиму.

Фото: Макс Левин

У Києві відбулися жалобні заходи з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів.

Офіційну частину за участю президента Володимира Зеленського та інших перших осіб держави традиційно організували біля Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" на Лаврській вулиці.

О 16:03 була оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання і всеукраїнська акція "Запали свічку". Біля музею траурні лампадки встановили навколо пам'ятника жертвам Голодомору.

Фото: Макс Левин
Фото: Макс Левин
Фото: Макс Левин
Фото: Макс Левин
Фото: Макс Левин
Фото: Макс Левин
Фото: Макс Левин
Фото: Макс Левин
Фото: Макс Левин
Фото: Макс Левин

Голодомор - це геноцид української нації у 1932-1933 роках, вчинений керівництвом Радянського Союзу з метою упокорення українців, остаточною ліквідацією українського опору режиму і спроб побудови самостійної, незалежної від Москви Української держави. У 2006 році законом України "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні" Голодомор визнано геноцидом українського народу.

У 2010 році постановою Апеляційного суду міста Києва доведено геноцидний характер Голодомору, намір Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Чубаря, Хатаєвича, Косіора знищити частину української нації.

У 1932-1933 роках було вбито від 4 до 8 млн чоловік на території УРСР і ще до 3 мільйонів українців за її межами, в регіонах, які історично були заселені українцями: Кубань, Північний Кавказ, Нижнє Поволжя і Казахстан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram