ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Александрійська православна церква де-факто визнала ПЦУ

Африканський єпископ із Мозамбіку співслужив українським священикам у Греції.

Александрійська православна церква де-факто визнала ПЦУ
Фото: ПЦУ

Православна церква України заявила, що її де-факто визнала Александрійська православна церква.

11-14 вересня делегація ПЦУ відвідала Грецію, де взяла участь в урочистому богослужінні з нагоди храмового свята в селі Осса біля Салонік.

У ньому взяли участь ієрархи чотирьох православних церков: Константинопольської, Елладської, Української, а також Александрійської, яку представляв єпископ Мозамбіцький Хризостом (Карангуніс).

"Ця божественна літургія має велике значення, адже участю в ній архієрея з Південної Африки було засвідчено євхаристійну єдність, а отже і фактичне визнання Православної церкви України ще однією помісною церквою - патріархатом Александрії і всієї Африки", - йдеться в заяві ПЦУ.

Нагадаємо, ПЦУ була створена на об'єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія.

Томос, який підтверджує автокефалію, вручив Епіфанію патріарх Варфоломій у Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу.

Московський патріархат відмовився визнати Православну церкву України. Його приклад наслідували залежні від Москви Антиохійський патріархат, Православна церква Чеських і Словацьких земель, Польська православна церква, а також союзна РПЦ Сербська церква.

Інші православні церкви поки що не визначилися зі своїм ставленням до ПЦУ.

Елладська православна церква з літа 2019 року перебуває в процесі юридичного визнання Православної церкви України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram