ГоловнаСуспільствоЖиття

Після адміністративно-територіальної реформи районні та обласні ради можуть стати непотрібними, - експерт

Відносини між ОТГ і районними радами через це вкрай напружені.

Після адміністративно-територіальної реформи районні та обласні ради можуть стати непотрібними, - експерт
Александр Сергиенко
Фото: Дмитрий Липавский

Для продовження реформи децентралізації необхідне впровадження нового адміністративно-територіального устрою України. Таку думку висловив Олександр Сергієнко, експерт проекту з питань місцевого самоврядування під час круглого столу в Інституті Горшеніна, організованого в рамках співпраці з РПР.

За словами експерта, на сьогодні є шість законопроектів, які передбачають створення в областях нових районів.

"Пропонують замість старих районів створити три-чотири нових шляхом механічного приєднання прилеглих районів до одного, обраного базовим. Так, у Чернігівській області пропонують з 26 районів створити чотири, в Миколаївській із 23 районів - чотири. Однак так виникають дивні диспропорції. Наприклад, у Херсонській області: Херсон розташований на Дніпрі, а до нього приєднують приморські райони. Яка логіка або розрахунки - невідомо", - сказав Сергієнко.

За словами фахівця, виникають питання: якщо об'єднати райони, чи зникне напруження між ОТГ і районною владою, і що взагалі далі робити з районними та обласними радами.

"На сьогодні деякі з районів повністю покриті ОТГ, але залишаються районні ради, яким просто нема чого робити. Але вони забрали всі повноваження, бюджет. Окрім того, далі цей ланцюжок потягне і обласна рада, яка також залишиться без роботи", - висловився Сергієнко.

Автори законопроектів, за словами експерта, пропонують злити старі районні ради в одну велику об'єднану районну раду, але водночас не передбачають виборів до цього нового органу, що, на думку, Сергієнка, є порушенням Конституції.

"Ці законопроекти не вирішують загальної проблеми про адміністративно-територіальний устрій в Україні, ба більше, виникає питання: чи взагалі потрібні районні ради в тому вигляді, в якому вони є. Можливо, це зайва ланка в системі місцевого самоврядування. Логічно було б прийняти закон про основи нового адміністративно-територіального устрою і на його базі сформувати нові райони, а в 2020 році провести вибори на новій адміністративно-територіальній основі", - резюмував експерт.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів підтримав законопроект "Про засади адміністративно-територіального устрою України" ще на початку 2018 року.

Законопроект пропонує встановити трирівневу систему адміністративно-територіального устрою України - регіональний рівень (АР Крим, області), субрегіональний рівень (райони) і базовий рівень - громади, до складу яких входять один або декілька населених пунктів. Зараз в Україні діє закон про адміністративно-територіальний устрій, який було затверджено ще 1981 року указом президії Верховної Ради Української УРСР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram