ГоловнаСуспільствоЖиття

Єдине в Україні науково-дослідне судно, яке простоювало з 2010 року, почали ремонтувати

Мінекології виділило кошти на першу фазу ремонту.

Єдине в Україні науково-дослідне судно, яке простоювало з 2010 року, почали ремонтувати
Фото: menr.gov.ua

Почався ремонт науково-дослідного судна "Володимир Паршин", що проводитиме екологічний моніторинг у Чорному і в Азовському морях.

Про це повідомляють на сайті Мінекології та природних ресурсів.

"Володимир Паршин" - єдине в Україні науково-дослідне судно, здатне виконувати морські дослідження. Однак із 2010 року цей унікальний корабель, через відсутність коштів на ремонт, простоював у порту "Южний".

Цього року Мінекології виділило кошти на першу фазу ремонту. Зокрема, на ремонт корпусних частин і закупівлю навігаційного обладнання. Ремонт планують завершити до кінця цього року.

Друга фаза ремонту почнеться в першій половині 2019 року - а саме ремонт ходової установки і установки навігаційного обладнання.

Фото: menr.gov.ua

Заступник міністра екології з питань європейської інтеграції Микола Кузьо зазначив, що вже з 2019-го корабель буде активно використовуватися для екологічного моніторингу Чорного моря відповідно до вимог Директиви ЄС про морську стратегію та на виконання недавно прийнятої постанови Кабінету Міністрів "Про затвердження Порядку здійснення державного моніторингу вод".

Також заплановано використання цього судна Міністерством освіти - для проведення морських наукових досліджень.

Судно "Володимир Паршин" побудовано 1989 року у Фінляндії. Воно укомплектоване 7 лабораторіями і здатне виконувати комплекс гідрофізичних, гідрохімічних, гідробіологічних, метеорологічних, радіоекологічних і геоекологічних досліджень води, донних відкладень і морських організмів.

Судно здатне відбирати проби навіть на 4-кілометровій глибині. Одночасно на ньому можуть працювати до 22 учених.

Нагадаємо, раніше Кабмін продовжив програму будівництва кораблів класу "корвет" до 2028 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram