ГоловнаСуспільствоПодії

Шахраї вкрали 100 тис. гривень, пожертвуваних онкохворим дітям

Організатором групи виявився ув'язнений із тюрми в Донецькій області.

Шахраї вкрали 100 тис. гривень, пожертвуваних онкохворим дітям
Фото: facebook.com/UA.National.Police

Кіберполіція викрила злочинну групу, яка наживалася на пожертвах онкохворим дітям. Шахраї вкрали понад 100 тис. гривень.

Злочинна група складалася з п'яти людей - мешканців Донецької і Запорізької областей. Організатор - 27-річний чоловік - керував діями учасників групи, перебуваючи в місці позбавлення волі на тимчасово окупованій території.

"Потерпілими від злочинних дій шахраїв були сім'ї онкохворих та тяжкохворих дітей. Через розміщення оголошень на телебаченні і різних інтернет-ресурсах родичі просили громадян про допомогу. У повідомленнях зазвичай вказувалися, крім номерів банківських карток, номери мобільних телефонів родичів. Саме їх використовували зловмисники для заволодіння коштами потерпілих. Шляхом виготовлення дублікатів сім-карт мобільних операторів України зловмисники отримували можливість безперешкодно проходити аутентифікацію особи, а згодом - отримати готівку за допомогою функції банків «зняття грошей без картки»", - сказано в повідомленні Кіберполіції.

Правоохоронці запобігли ще семи спробам шахрайства на суму близько півмільйона гривень.

За місцем проживання учасників злочинної групи провели обшуки. Накладено арешт на 13 банківських рахунків фігурантів справи. Двом учасникам злочинної групи оголошено про підозру за дев'ятьма кримінальних провадженнями, розпочатими за ст. 190 (шахрайство), 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків) і 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин) Кримінального кодексу України. Справу з обвинувальним актом скеровано до суду.

Організатора групи оголошено в розшук у зв'язку з його перебуванням на тимчасово окупованій території. Стосовно ще двох учасників групи, які зараз також на тимчасово окупованій території, матеріали справи виділені в окреме провадження.

Нагадаємо, раніше Національна поліція встановила, що Полтавське СІЗО було джерелом шахрайських СМС від імені Ощадбанку і Приватбанку. Також тут вимагали гроші за схемою "ваш родич у поліції".  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram