ГоловнаСуспільствоВійна

Волонтер: посттравматичний розлад у ветеранів АТО потрібно не лікувати - йому потрібно запобігати

Психологічна допомога потрібна тоді, "коли людину вчать працювати з автоматом".

Волонтер: посттравматичний розлад у ветеранів АТО потрібно не лікувати - йому потрібно запобігати
Виталий Дейнега
Фото: Сергей Нужненко

Волонтер Віталій Дейнега вважає, що посттравматичний розлад й інші психологічні проблеми в бійців АТО потрібно не лікувати - їм слід запобігати.

Про це він сказав на круглому столі "Антитерористична операція. Хто сьогодні захищає Україну?" в Інституті Горшеніна.

"Купа організацій говорять про психологічну реабілітацію, і чомусь ніхто не думає про те, що лікувати хворобу набагато складніше, ніж не допустити її", - зазначив він.

Дейнега розповів, що очолювана ним організація "Повернись живим" намагається організувати психологічний супровід, коли бійців протягом військової підготовки також готують до того, що буде відбуватися з організмом у бойових умовах.

"Коли людину вчать працювати з автоматом, їй також пояснюють, що відбувається з організмом у моменти, коли здається, що вже все, навряд чи я повернуся", - сказав Дейнега.

Він підкреслив, що психологічний супровід повинен не допустити паніки і страху.

"Дуже часто втрати пов'язані з тим, що люди бояться виконувати накази. На війні дуже часто ти повинен діяти всупереч інстинкту самозбереження, тоді твої шанси на виживання стають на порядок вищими. Коли солдати не бояться ворога, не бояться смерті, тоді їх боїться ворог. Якщо виникає страх, виникають такі проблеми, як алкоголізація і внутрішньогрупова агресія", - вважає Дейнега.

"Те, що ми називаємо ПТСР та інші розлади, які виникають у людей тут [на фронті] - це те, що можна було виправити там [перед відправленням на фронт]. І психолог із горням кави там якраз іноді потрібніший", - підсумував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram