ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Квіташвілі відзвітував про міжнародні закупівлі ліків

Міністр охорони здоров'я заявив, що держзакупівлі тепер проводяться без скандалів

Квіташвілі відзвітував про міжнародні закупівлі ліків
Фото: Макс Требухов

Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі відзвітував на засіданні уряду в середу про те, як проводять тендери на закупівлю ліків за новими правилами.

"Учора МОЗ підписало контракт з ПРООН на загальну суму 620 млн гривен на закупівлю лікарських засобів через цю організацію. До 15 листопада ми повинні зробити оплату, і вже цього року ПРООН поставлятиме в Україну ліки від туберкульозу, для тестування ВІЛ/СНІД, від гемофілії A і B, орфанних захворювань, гепатиту B і C", - заявив він.

Минулого тижня також було підписано рамкову угоду з ЮНІСЕФ на загальну суму 827 млн гривень - вони закуповуватимуть АРВ-препарати і вакцини. Цього або наступного тижня також буде підписано угоду з британською Crown Agents на 750 млн гривень.

"В цілому на міжнародні закупівлі цього року ми віддаємо в руки міжнародних організацій близько 2,190 млрд гривень, це 60% від усієї суми. Національні закупівлі проводили всі абсолютно без скандалів і серйозних оскаржень. 25 програм ми акцептували, з них 5 уже підписали контракти на 120 млн гривень", - розповів Квіташвілі.

За його словами, міжнародні постачальники набагато надійніші, ніж вітчизняні. "Системна проблема нашої країни була в тому, що ми не знали, коли що будемо отримувати. Усі пам'ятають, як відбувалися закупівлі: чекали щось у квітні - отримували в липні і так далі. Тут розраховано всі терміни, і ми знаємо, що настає березень - заходять вакцини. Україна буде частиною світового замовлення на виробництво лікарських засобів. Тому це якість, ціна і цей час", - описав він вигоду від переходу на міжнародні закупівлі.

Нагадаємо, 19 березня Верховна Рада ухвалила закон про державні закупівлі ліків через міжнародні організації.

Наразі планується, що через міжнародні організації закуповуватимуться препарати за чотирма нацпрограмами - програма імунізації, лікування туберкульозу, лікування ВІЛ і лікування гепатитів, водночас цей перелік може бути розширений з урахуванням можливостей міжнародних організацій.

Також, 9 квітня Верховна Рада ухвалила закон, за яким від ПДВ звільняються лікарські засоби і медичні вироби, що купуються міжнародними спеціалізованими організаціями в рамках державного фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram