ГоловнаПолітика

Рада позбавила Лероса права брати участь у засіданнях через порушення депутатської етики (уточнено)

Він образливо висловився у присутності президента України. Образа стосувалася голови Офісу президента Андрія Єрмака. 

Верховна Рада України позбавила виключеного з фракції "Слуга народу" нардепа Гео Лероса права брати участь у роботі парламенту до кінця засідання. Таке рішення ухвалили за порушення депутатської етики. 

За словами депутата Олексія Гончаренка, "за" голосували представники фракцій і груп СН, колишньої ОПЗЖ, "Довіри", "За майбутнє" і "Батьківщини". Він повідомив, що фактично Леросу заборонено брати участь у засіданнях до кінця війни. Нардепка Юлія Клименко водночас написала, що це заборона майже на пів року. 

Така санкція застосована через образливе висловлювання на адресу голови Офісу президента Андрія Єрмака, що пролунало за присутності президента України Володимира Зеленського. За даними джерел LB.ua серед депутатів, це відбулося 7 лютого. 

Фото: тг-канал Гончаренка

"У нас у Раді засідання не закривалось із 24 лютого 2022-го року. Під час дії воєного стану засідання Ради не закривається. Тобто (!) Лероса відсторонили від участі в роботі Верховної Ради до КІНЦЯ війни", – написав Гончаренко. 

Згідно з Регламентом Верховної Ради, на пленарному засіданні промовець не повинен вживати образливих висловлювань, непристойних слів, закликати до незаконних дій. У разі порушення промовцем такої вимоги головуючий на пленарному засіданні попереджає його про неприпустимість таких висловлювань і закликів або припиняє його виступ, а в разі повторного порушення – позбавляє права виступу на цьому пленарному засіданні.

Це – не перший інцидент із Леросом. У листопаді 2021 року Гео Лерос вдався до публічних образ і непристойних жестів на адресу Президента України. Під час виступу Лерос звернувся до президента і сказав, що "не боїться сказати правду" і назвав президента "зрадником", після чого показав середній палець у бік, де сиділи Володимир Зеленський і Андрій Єрмак. 

У відповідь на це фракція "Слуга народу" звернулася до регламентного комітету Верховної Ради з проханням дати оцінку і відреагувати на слова позафракційного нардепа Гео Лероса під час виступу в парламенті. Комітет рекомендував позбавити Лероса права брати участь у 5 пленарних засіданнях. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram