ГоловнаПолітика

У раді музеїв закликали ДБР перепросити директора музею Гончара

Спецпризначенці блокували вхід до музею.

У раді музеїв закликали ДБР перепросити директора музею Гончара
Фото: facebook/ICOM Ukraine

Український національний комітет Міжнародної ради музеїв (ІСОМ) вважає неприпустимими дії представників Державного бюро розслідувань у Національному центрі народної культури "Музей Івана Гончара". Про це йдеться в заяві комітету, розміщеній на його офіційній сторінці у фейсбуці.

У ІСОМ вважають, що подібні дії співробітників ДБР, які заблокували вчора вхід до музею, де проходить виставка картин з колекції Петра Порошенка, порушують "принцип верховенства права і підривають суспільну довіру".

"Музеї є публічним простором, місцем зберігання спільної спадщини і діалогу. Вони очікують від правоохоронних органів захисту і підтримки, а не агресії і насильства на межі актів вандалізму. Востаннє правоохоронці вривалися в приміщення музею силою в січні 2014-го. Ця практика повинна бути назавжди викорінена.

Вимагаємо від керівництва ДБР попросити пробачення в Петра Гончара і провести службове розслідування цього інциденту", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, вчора спецназ Державного бюро розслідувань намагався увійти всередину музею Гончара, де виставляються картини з приватної колекції Порошенка, в рамках кримінальної справи про незаконне переміщення культурних цінностей через державний кордон. Силовики не пропускали всередину будівлі ні директора музею, ні відвідувачів, ні народних депутатів.

Співголова фракції "Європейська Солідарність" Артур Герасимов заявив, що силовики вкрали митні декларації з музею Гончара, які вранці були представлені разом з експозицією картин з сімейної колекції.

У ДБР заявили, що співробітники Державного бюро розслідувань вирушили до музею Івана Гончара "з метою вручення повідомлення про виклик на допит і проведення слідчих дій".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram