ГоловнаПолітика

Глава Офісу президента розповів, як з'явилася ідея запросити Саакашвілі в Кабмін

Єрмак зазначив, що "не може сказати, що ця ідея була озвучена кимось одним".

Глава Офісу президента розповів, як з'явилася ідея запросити Саакашвілі в Кабмін
Андрей Ермак (архив)
Фото: Lb.ua

Глава Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що пропозиція запросити Михайла Саакашвілі в Кабінет Міністрів виникла на одній із нарад із президентом Володимиром Зеленським.

Про це пише РБК-Україна.

Єрмак зазначив, що "не може сказати, що ця ідея була озвучена кимось одним", але уточнив, що давно знайомий із Саакашвілі.

"Ми з паном Саакашвілі випускники Київського інституту міжнародних відносин, тому дійсно давно знайомі. До того ж, за десятки років роботи в юриспруденції я встиг познайомитися з більшістю українських політиків і бізнесменів. Досить складно знайти когось, з ким я не знайомий", – сказав він.

Видання також зазначає, що депутати "Слуги народу" розповідали, що на Банковій зараз більш прислухаються до голосу монобільшості, ніж раніше. Мовляв, Кабмін Олексія Гончарука призначили без обговорень, а вже цієї весни після зустрічі з фракцією вдалося збити кандидата на посаду глави Міненерго Ольгу Буславець. Щоправда, пізніше вона отримала це крісло в статусі в. о. за рішенням уряду. Зараз триває дискусія про те, чи стане Саакашвілі віцепрем'єром із реформ.

"Є як мінімум два підходи до кадрової політики. Перший – усі пропонують своїх кандидатів. Когось Шмигаль запропонував, когось з губернаторів – Трофимов, когось Трофимову запропонували й так далі. Накопичуються цілі стопки таких пропозицій. Другий підхід – це креатив, від Зеленського і "кварталу". Гарний приклад – Саакашвілі. Ось ходить такий прекрасний яскравий товариш без діла, давайте його призначимо. Тим більше, уряду дуже сильно не вистачає яскравих спікерів", – пояснив представник команди президента на правах анонімності.

Нагадаємо, інформацію про можливе призначення Саакашвілі на посаду віцепрем'єра з реформ підтвердили LB.ua кілька джерел у владі. У внутрішніх дискусіях "Слуг народу" особливо підкреслювалося, що ініціатива висунення Саакашвілі виходила від Банкової.

Сам Саакашвілі назвав честю пропозицію увійти в команду президента. За його словами, на посаді віцепрем'єра з реформ він бачить два ключових завдання – переговори з Міжнародним валютним фондом і дерегуляцію. Крім того, Саакашвілі повідомив, що президент Зеленський хоче зробити його переговорником із МВФ.

24 квітня заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко повідомив, що в цей день Рада не розглядатиме призначення Саакашвілі. Кандидату у віцепрем'єри, за словами нардепа, ще "потрібно пройти шлях спілкування з фракціями". Також джерела LB.ua в "Слузі народу" повідомили, що у фракції немає необхідних для його призначення 226 голосів, і "немає навіть 220". Водночас зазначається, що Саакашвілі можуть призначити в. о. і без голосування парламенту, – за рішенням уряду.

Саакашвілі був президентом Грузії з 2004 по 2013 рік. У червні 2018 року його заочно засудили до шести років в'язниці в справі про побиття депутата парламенту країни Валерія Гелашвілі у 2005 році. Крім того, він є фігурантом ще кількох кримінальних справ.

Зараз Саакашвілі є громадянином України. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram