ГоловнаПолітика

Росія порушує права молоді в Криму і на Донбасі, - постпред України в ООН

Кислиця нагадав країні-окупанту про міжнародні обов'язки.

Росія порушує права молоді в Криму і на Донбасі, - постпред України в ООН
Фото: Укринформ

Діти та молодь на тимчасово окупованих Росією територіях на сході України, а також у Криму долають серйозні виклики власній безпеці та здоров'ю, які часто супроводжуються порушеннями міжнародного права з боку держави-окупанта.

Про це заявив у заяві постійний представник України в ООН Сергій Кислиця на відкритих дебатах Ради Безпеки ООН з питань молоді, миру та безпеки, які проходили в понеділок, повідомляє Укрінформ.

"Минуло шість років, але на тимчасово окупованих територіях України безліч загроз і викликів для молоді", - заявив Кислиця.

Так, за його словами, окупаційна влада вдається до масштабних порушень прав людини проти молодих активістів, а також прагне стерти українську національну та культурну ідентичність серед дітей та молоді.

Ще один серйозних виклик - це грубе порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права: РФ змушує тисячі молодих людей з окупованих територій йти на "військову службу" у свої збройні сили. Водночас Кислиця назвав "найбільш цинічною" відправку молодих людей з Криму у військові частини, які беруть участь у збройній агресії РФ проти України на Донбасі.

Водночас, зазначив дипломат, пандемія COVID-19 створила нові виклики для життя і здоров'я населення, незалежно від віку, на тимчасово окупованих територіях.

"У зв'язку з цим ми нагадуємо про обов'язок Російської Федерації як держави-окупанта вжити всіх необхідних заходів відповідно до Міжнародного гуманітарного права для захисту життя і здоров'я населення окупованих територій", - наголосив Кислиця.

Він уточнив, що держава-окупант, зокрема, зобов'язана забезпечувати задовільні умови охорони здоров'я та гігієни на займаних територіях, а також проводити профілактичні заходи із боротьби з поширенням заразних захворювань та епідемій.

Підсумовуючи, постійний представник України в ООН наголосив, що захист молоді та її прав є "інвестицією" в майбутнє, і закликав держави-члени ООН до повної імплементації порядку денного дебатів Радбезу щодо молоді, миру та безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram