ГоловнаСвіт

Саакашвілі в Грузії заочно засудили до шести років позбавлення волі

Суд визнав, що президент Грузії замовив побиття депутата парламенту.

Саакашвілі в Грузії заочно засудили до шести років позбавлення волі
Фото: facebook/Oleksandr Kosariev

Тбіліський міський суд визнав екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі винним у справі про побиття 2005 року депутата парламенту Валерія Гелашвілі й заочно засудив до 6 років позбавлення волі.

Як повідомляє ІА "Новини-Грузія", слідство встановило, що Саакашвілі доручив на той час міністрові внутрішніх справ Вано Мерабішвілі побити Гелашвілі після того, як у газеті «Резонанс» у червні 2005 року з'явилася стаття під назвою «Валерій Гелашвілі поступиться своїм будинком Саакашвілі» . У цій статті Гелашвілі написав, що у нього відібрали майно, і висловив обурення з цього приводу. У цій же статті він в образливій формі говорив про особисте життя Саакашвілі.

Завдання Саакашвілі, як зазначає слідство, було виконано 14 липня 2005 року. Гелашвілі побили співробітники спеціального оперативного департаменту та бійці збройного спецназу.

Гелашвілі дістав травму черепа, численні переломи лицьових кісток, рвані рани в ділянці носа та чола, переломи кісток верхньої та нижньої щелепи.

Саакашвілі пред'явили звинувачення за статтями «перевищення службових повноважень із застосуванням насильства» і «організація завдання тяжкої шкоди здоров'ю групою осіб».

Це другий вирок Саакашвілі за останній рік. У січні 2018 року він заочно отримав 3 роки в'язниці у зв'язку з помилуванням засудженого за вбивство співробітника «Об'єднаного банку Грузії» Сандро Гиргвліані.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року Саакашвілі втратив громадянство Грузії у зв'язку з отриманням паспорта України. А влітку 2017 року українське громадянство Саакашвілі також було припинено. Це було зроблено на підставі того, що він подав недостовірну інформацію під час оформлення паспорта.

Через півроку Саакашвілі в порядку реадмісії був висланий до Польщі за незаконний перетин кордону. Після цього Саакашвілі отримав посвідчення особи в Нідерландах, громадянкою яких є його дружина.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram