ГоловнаПолітика

Саакашвілі заявив про пропозицію Зеленського стати переговорником з МВФ

"Все треба робити навпаки".

Саакашвілі заявив про пропозицію Зеленського стати переговорником з МВФ
Фото: Радио Свобода

Кандидат на посаду віцепрем'єр-міністр з питань реформ Михайло Саакашвілі заявив, що президент Володимир Зеленський хоче зробити його переговорником із Міжнародним валютним фондом.

Про це він сказав журналістам перед зустріччю з фракцією "Слуга народу".

"Президент мені доручив займатися переговорами з Міжнародним валютним фондом, міжнародними фінансовими організаціями", – заявив Саакашвілі.

За його словами, Україна потребує "набагато чіткіших переговорів, прийнятніших умов". "Я за інтеграцію у світову спільноту, за прискорену інтеграцію в Європу, але на наших умовах, а не на умовах якихось бюрократів", – сказав він.

Саакашвілі додав, що в нього є великий досвід переговорів із міжнародними організаціями та він готовий застосувати його з користю для України.

"Якщо парламент це прийме, то це добре. Якщо в парламенті будуть якісь сумніви, то все одно треба працювати з парламентом", – сказав він.

"Для мене дуже важливо посилити роботу з парламентом, тому що у всіх змінах, у всіх реформах важливо, щоби було якомога більше стейкхолдерів – людей, які зацікавлені та хочуть проводити ці реформи. Треба відсувати в бік олігархічні та приватні інтереси та максимально все зробити, щоби звільнити український бізнес. Український бізнес зараз перебуває у феодальній залежності від держави", – додав він.

Політик додав, що Україна зараз потребує неординарних підходів до економічних реформ. "Усе, що ми робили в Україні останні 30 років у цьому економічному сенсі, не спрацює. Усе треба робити навпаки. Якщо робити, як завжди, це закінчиться дуже плачевно", – сказав Саакашвілі.

На його думку, Україна потребує швидкого ослаблення "бюрократичного преса" на тлі глобальної економічної кризи.

Нагадаємо, Саакашвілі став громадянином України наприкінці травня 2015 року. Йому видали паспорт для призначення главою Одеської ОДА. Згідно з Конституцією Грузії, отримання громадянства іншої країни є підставою для втрати громадянства. Тому в жовтні 2015 року Мін'юст Грузії почав процедуру позбавлення громадянства.

Кар'єра Саакашвілі на посаді губернатора Одеської області не вдалася, і в листопаді 2016 року він звільнився та пішов в опозицію до президента.

26 липня 2017 року Порошенко припинив українське громадянство Саакашвілі на підставі того, що він подав недостовірну інформацію при оформленні паспорта. Через пів року його затримали в одному з ресторанів у центрі Києва недалеко від офісу своєї партії "Рух нових сил", після чого доставили в аеропорт "Бориспіль" і відправили на літаку в Польщу за порушення державного кордону.

28 травня 2019 року новий президент Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство, і на наступний день політик повернувся в Україну. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram