ГоловнаПолітика

Гетманцев заявив, що Рада може надовго зайти в процес розгляду поправок до "закону про банки"

Він не виключив, що розгляд законопроєкту може затягнутися на місяць і більше.

Гетманцев заявив, що Рада може надовго зайти в процес розгляду поправок до "закону про банки"
Даниил Гетманцев
Фото: facebook/Danil Getmantsev

Верховна Рада може надовго зайти в процес розгляду правок до "закону про банки". Про це в інтерв'ю LB.ua розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики і депутат фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев.

"Не знаю, що ми з цими всіма поправками будемо робити (прим.: до закону про банки до другого читання вже подано понад 16 тис. поправок). Але знаю одне: регламент ми порушувати не будемо. Комітет їх ще не почав розглядати. У нас немає навіть їх таблиць до другого читання ... Підготувати таблицю поправок до другого читання - це доволі копітка робота. Правки може вносити в таблицю взагалі одна людина. Наразі навіть немає таблиці. Нам необхідно щонайменше три дні для її підготовки", - заявив він.

Голова профільного парламентського комітету додав, що депутати вивчають можливість розгляду правок у різних формах, але строго за регламентом.

"Щоб прискорити процедуру. Проте я можу вас запевнити, що ми не будемо порушувати норми регламенту і діятимемо тільки в його рамках ... Якщо там будуть дублюючі поправки, ми зможемо  сказати: так, це зловживання, спрямоване на затягування розгляду законопроєкту. Але, по суті, ви ж розумієте, що законопроєкт насправді викликає багато питань, і не тільки у певної групи депутатів. Він у багатьох викликає питання", - підкреслив він.

Нардеп не виключив, що розгляд законопроєкту про банки може затягнутися на місяць і більше. Тому Рада працюватиме навіть в умовах карантину. Гетманцев нагадав, що умовою виділення наступного траншу МВФ було не тільки прийняття закону про ринок землі, а й закону про банки.

"З урахуванням траншу МВФ нам би було набагато легше в цьому році. Нам було б легше не тільки тому, що отримаємо гроші. Кредитори отримали би сигнал, що ми надійна держава, якій можна виділяти кредит під менший відсоток", - зазначив він.

Нагадаємо, народні депутати запропонували більш ніж 16 000 поправок до так званого "антиколомойського" законопроєкту №2571-д про поліпшення деяких механізмів регулювання банківської діяльності.

Ухвалення цього закону було вимогою Міжнародного валютного фонду. Фонд рекомендував Україні встановити процедурні гарантії справедливого і неупередженого судового розгляду. Без них існує ризик того, що хто-небудь з потерпілих може через суд отримати занадто велику компенсацію, яка створить величезну діру в державному бюджеті або резервах НБУ.

Законопроєкт отримав назву "антиколомойського", оскільки він суттєво ускладнить можливі спроби Ігоря Коломойського повернути собі націоналізований у 2016 році ПриватБанк або отримати компенсацію за нього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram