ГоловнаПолітика

Гетманцев переконаний, що дефолт Україні не загрожує, ресурсів вистачить до кінця року

"Жодна країна у світі не закінчувала дефолт на кращих умовах, ніж були до дефолту".

Гетманцев переконаний, що дефолт Україні не загрожує, ресурсів вистачить до кінця року
Даниил Гетманцев
Фото: facebook.com/danil.getmantsev

Україні в умовах кризи, спричиненої коронавірусом, не загрожує дефолт. Про це в інтерв'ю LB.ua повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики і депутат фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев.

"У нас достатньо ресурсів, щоб прожити цей рік, навіть з огляду на ті борги, які нам необхідно погасити. А ви знаєте, що кожна третя гривня у нас - це заборгованість... Дефолт - це не вихід. Ті, хто говорять: ось, давайте оголосимо дефолт і заощадимо третину бюджету. Спрямуємо цю третину на боротьбу з коронавірусом і так далі. У них виходить така "легка і красива" математика. Але в ній погано одне. Ця математика абсолютно не відповідає дійсності... Жодна країна у світі не закінчувала дефолт на кращих умовах, ніж були до дефолту. І хочемо ми цього чи ні, нам необхідно сплачувати за боргами навіть у разі технічного дефолту", - повідомив він.

На думку нардепа, послаблювати заходи карантину можна тільки в міру того, якою буде ситуація з  епідемією.

"Не зважати на будь-які інші чинники. А саме з огляду на епідемію. Може, вибачте, грубо прозвучить: мертвим гроші не потрібні. І якщо ми з вами можемо врятувати життя реальних людей ціною якоїсь частки ВВП, то повинні це зробити. Це не обговорюється. На шальках терезів просто не співмірні речі... Ми не повинні з вами навіть сперечатися, який шлях правильний. Правильний для економіки - взагалі нічого не обмежувати. Але ми ж з вами маємо на одній шальці терезів - економіку і гроші. А на іншій - життя людей. І не все вимірюється грошима", - зауважив голова комітету.

Нагадаємо, раніше голова Національного банку Яків Смолій заявив, що для дефолту України немає жодних підстав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram