ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні закон про неповернення колишнім власникам банків

"Антиколомойський" закон підтримали 267 депутатів.

Рада прийняла в першому читанні закон про неповернення колишнім власникам банків
Фото: Макс Левин

Верховна Рада на позачерговому засіданні в понеділок прийняла в першому читанні законопроєкт про окремі питання функціонування банківської системи (№2571). Це ключовий законопроєкт для нової програми Міжнародного валютного фонду (поряд з законопроєктом про ринок землі).

Його підтримали 267 депутатів.

Законопроєкт встановлює чіткі рамки судового перегляду рішень Національного банку України, а також скорочує можливості судів щодо встановлення розміру збитку, заподіяного колишнім власникам банку в результаті виведення його з ринку.

Удосконалюється механізм створення "перехідного банку", щоб він міг почати своє функціонування практично миттєво.

Ухвалення цього закону було вимогою Міжнародного валютного фонду. Фонд рекомендував Україні встановити процедурні гарантії справедливого і неупередженого судового розгляду. Без них існує ризик того, що хто-небудь з потерпілих може через суд отримати занадто велику компенсацію, яка створить величезну діру в державному бюджеті або резервах НБУ.

Законопроєкт отримав назву "антиколомойського", оскільки він суттєво ускладнить імовірні спроби Ігоря Коломойського повернути собі націоналізований у 2016 році ПриватБанк або отримати компенсацію за нього.

Нагадаємо, ПриватБанк перейшов у державну власність 21 грудня 2016 року у зв'язку з неплатоспроможністю.

Держава отримала 100% у його капіталі, фінустанову було докапіталізовано на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram