ГоловнаПолітика

Ясько: "12 пунктів" - це не план припинення війни в Україні. Це план зняття санкцій з Росії

"12 пунктів" - це про позбавлення ілюзій. Що війна вирішиться сама собою, що Росія схаменеться і покається".

Ясько: "12 пунктів" - це не план припинення війни в Україні. Це план зняття санкцій з Росії
Фото: Макс Требухов

Керівниця української делегації в ПАРЄ Єлизавета Ясько вважає, що скандальні "12 пунктів", які оприлюднили на Мюнхенській конференції, є результатом нехтування агресором виконання Мінських угод і бажанням "експертів" нав'язати Україні неукраїнський порядок денний.

Про це народна депутатка від "Слуги народу" написала у фейсбуці.

"В умовах, коли Росія, всупереч здоровому глузду і власним національним інтересам, відмовляється виконувати безпековий блок Мінських угод, у низки політиків, дипломатів, експертів виникає спокуса запропонувати "план" вирішення конфлікту за рахунок інтересів України", - написала Ясько.

За її словами, такі плани пишуться людьми, які не знають Україну, не знають справжньої причини війни і жахливої ситуації на окупованих територіях.

"12 пунктів" - це не план припинення війни в Україні та Європі. Це план зняття санкцій з Росії і нічого більше. Однак не санкції стали причиною війни, а навпаки. Усунувши причину, буде можливість подумати про припинення наслідків", - вважає політик.

"П'ять років після Мінських угод і документ "12 пунктів" - це про позбавлення ілюзій. Що війна вирішиться сама собою, що Росія схаменеться і покається, що потужні друзі переможуть ворогів наших, що можна дуже легко і просто закінчити війну. Так не буває. Політика і війна - це важка, тривала і командна гра з швидкою зміною правил. Я хочу, щоб Україна перемогла в цій грі", - резюмувала Ясько.

Нагадаємо, три міжнародні організації спільно з Російською радою з міжнародних справ оприлюднили так званий план "завершення війни на Донбасі" з 12 пунктів. Крім відновлення роботи СЦКК і допуску Червоного Хреста на окуповану частину Донбасу, також пропонувалося створити конференцію з відновлення Донбасу за участю Росії, запустити механізм, що дозволяє пом'якшувати санкції, створити для відновлення Донбасу ЗВТ за участю капіталу ЄС і РФ, а також провести національний діалог в Україні щодо взаємодії зі своїми сусідами (зокрема і з Росією) щодо питань історії, національної пам'яті, мови, прав меншин тощо.

МЗС заявило, що тези, які містяться в документі "12 кроків до посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні", оприлюдненому перед початком Мюнхенської безпекової конференції, не відповідають офіційній позиції України.

Докладно про це читайте в матеріалі LB.ua "12 ножів у спину революції". Що в Мюнхені пропонують Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram