ГоловнаПолітика

У грудні лише два нардепи взяли участь у 100% голосувань Ради

Вісім парламентаріїв пропустили 90% голосувань.

У грудні лише два нардепи взяли участь у 100% голосувань Ради
Фото: Макс Требухов

Комітет виборців України проаналізував показники участі народних депутатів у голосуваннях Верховної Ради в грудні. Зокрема, в грудні 51 нардеп узяв участь лише в половині голосувань, при цьому вісім народних обранців пропустили 90% голосувань, з них троє не проголосували ні разу за місяць.

Про це повідомила пресслужба КВУ у фейсбуці.

"Незважаючи на те, що в листопаді були введені штрафи для тих, хто систематично не голосував на пленарних засіданнях, проблема низьких показників участі в голосуваннях окремих депутатів усе ще актуальна", - наголошено в повідомленні.

Так, у грудні нульові показники голосувань зафіксовано у Любові Шпак ("Слуга народу"), Романа Іванісова (позафракційний) і Віталія Данілова ("Батьківщина"). За даними електронної системи Ради, всі троє нардепів не були зареєстровані на засіданнях протягом місяця. Причини їх відсутності на сайті Ради не вказані.

Також у списку депутатів, які майже не голосували: Антон Яценко ("За майбутнє"), взяв участь в 0,19% голосувань; Вадим Столар (ОПЗЖ), 7%; Ігор Палиця ("За майбутнє"), 9%; Олександр Абдуллін ("Батьківщина"), 9%; Андрій Деркач (позафракційний), 9%.

"Штрафи за неучасть у голосуваннях дозволять трохи заощадити бюджетних грошей, але загалом проблеми не вирішать. Адже потрібно враховувати, що в списку найменш активних депутатів, як правило, доволі заможні політики, для яких відсутність двох-трьох десятків тисяч гривень на місяць принципово не змінить ситуації, а тому не стане стимулом голосувати частіше", - пояснив голова КВУ Олексій Кошель.

Разом із тим у Раді є два нардепи, які взяли участь у 100% голосувань, це - Руслан Князевич ("Європейська Солідарність") і Олександр Бакумов ("Слуга народу"). Ще 21 політик узяв участь у 98-99% голосувань.

Усього в грудні відбулося 532 голосування.

Нагадаємо, 30 жовтня набув чинності Закон №196-IX, який передбачає введення штрафів для депутатів, які систематично не голосують у Раді і не відвідують засідань.

У листопаді, за даними КВУ, всі засідання Ради відвідали 299 депутатів. У жовтні найвищі показники відвідуваності були у "Слуг народу" (92%), "Європейської Солідарності" (87%) і "Голосу" (86%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram