ГоловнаПолітика

Спікер ССО заявив, що на "міні Антоненка" можуть бути його відбитки

Деактивовану міну використовували для зйомок "красивої фотографії сержанта", опублікованої в соцмережах.

Спікер ССО заявив, що на "міні Антоненка" можуть бути його відбитки

Міна, яку, за твердженням слідства, знайшли в музиканта і бійця ССО Андрія Антоненка, підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета, була деактивованою, і її використовували для зйомок.

Про це спікер Сил спеціальних операцій підполковник Олексій Нікіфоров заявив під час засідання Київського апеляційного суду, пишуть Bukvy.

За словами Нікіфорова, разом з Антоненком він використовував деактивовану міну для зйомок "красивої фотографії сержанта", опублікованої в соцмережах. Він припустив, що якщо це саме та міна, яку вилучило слідство, то на ній, швидше за все, присутні його відбитки пальців.

"Про міну, яку фотографували, викладали фотографії в соцмережі, тому що це гарна фотографія сержанта - вона деактивована. Сліди там, швидше за все, там мої відбитки пальців. Я готовий надати слідству свої руки, перевірте, будь ласка", - заявив Нікіфоров.

Фото: facebook.com/Олексій Нікіфоров

Він зазначив, що Антоненко - найкращий військовослужбовець, який був у нього за 27 років.

Пізніше на своїй сторінці у Facebook Нікіфоров спростував інформацію деяких видань про особисту деактивацію вибухового пристрою, який знайшли під час слідчих дій в Антоненка.

"Я її не деактивував. Під час виступу було заявлено, що бачив в Андрія корпус вибухового пристрою МОН-50, уже деактивований, у ньому відсутня вибухова речовина, тому ми використовували його під час фотозйомки, фото потім викладали в соціальних мережах. Також я повідомив, що на цьому пристрої можуть бути мої відбитки пальців, тому що я торкався його під час розкладання майна для фотосесії, тому в інтересах слідства готовий надати свої руки для виконання відповідних слідчих дій. Інформація про моє військове звання теж не відповідає дійсності: моє військове звання - підполковник", - написав він.

Раніше в Нацполіції повідомили, що для підриву авто Шеремета використовували ту саму речовину, що була в міні, вилученій в Антоненка. Згідно з результатами експертизи, на корпусі і всередині предмета експерти також "знайшли змішані біологічні сліди".

У результатах експертизи, копії якої опублікувала УП, йдеться, що міна, яку зберігав у себе вдома музикант Андрій Антоненко, в поданому на дослідження вигляді до категорії боєприпасів і вибухових пристроїв не належить.

Фото: УП

Фото: УП

"Можна зробити висновок про те, що... представлений на дослідження предмет... є вихолощеною (без вибухових речовин і додаткових детонаторів) промислово виготовленою протипіхотною осколковою міною спрямованої дії МОН-50, яка в поданому на дослідження вигляді до категорії боєприпасів і вибухових пристроїв не належить".

Усередині корпусу від міни, який зберігав Антоненко, виявили "залишки пластичної речовини жовтого кольору". Експертиза встановила, що це "вибухова речовина на основі гексогену".

При цьому згідно з підозрами у справі Шеремета, вибухівку для його вбивства зробили з вибухової речовини "гексоген", а не "пластичної речовини на основі гексогену".

Нагадаємо, під час підготовки до обшуку головного підозрюваного у вбивстві Павла Шеремета Андрія Антоненка за адресою його проживання в центрі Києва оперативники встановили, що він під час очікування початку процедури по телефону зв'язався з товаришем, з яким проживав в одній квартирі, і попросив його "терміново винести з квартири зелену річ", що лежала в його шафі. Цей предмет був візуально схожим на протипіхотну міну МОН-50.

14 грудня Печерський районний суд Києва заарештував музиканта і військового Андрія Антоненка (Riffmaster). Запобіжний захід чинний до 8 лютого 2020.

23 грудня Апеляційний суд залишив Антоненка під вартою. Рішення не підпадає під оскарження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram