ГоловнаПолітика

Політики, ветерани та моральні авторитети підписали звернення на підтримку підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета

"Ніхто не може бути названий злочинцем до остаточного вироку суду".

Політики, ветерани та моральні авторитети підписали звернення на підтримку підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета
Фото: lb.ua

Учасники ініціативної групи "Першого грудня", правозахисники, політики, дипломати, ветерани, юристи, багато інших відомих українців підписали відкрите звернення на підтримку підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета ветеранів та волонтерів.

Звернення оприлюднив у соцмережах один з підписантів - виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Підписанти зазначили, що на недавньому брифінгу МВС підозрювані у вбивстві Павла Шеремета "були названі злочинцями. "Призначення" винних відбулося у присутності президента України ... Генеральний прокурор Руслан Рябошапка назвав підозрюваних "встановленими вбивцями". Президент Володимир Зеленський фактом своєї присутності на брифінгу здійснив політичний тиск на слідство. Хоча ці посадові особи повинні бути гарантами дотримання прав і свобод кожного громадянина України. Зараз підозрювані перебувають у слідчому ізоляторі, їхні процесуальні права порушують".

Вони назвали подію "кричущим порушенням закону і нехтуванням презумпцією невинності" соліста гурту "Riffmaster", ветерана Збройних Сил України Андрія Антоненка, лікаря-волонтера Юлії Кузьменко і ветерана та військовослужбовцем Збройних Сил України Яни Дугарь.

"Не претендуючи на роль суддів і не беручи на себе відповідальності стверджувати про провину чи її відсутність в діях підозрюваних, звертаємо увагу, що українське громадянське суспільство не сприймає опублікованих доказів провини підозрюваних як реальну основа для такого серйозного обвинувачення. Водночас ажіотаж навколо справи вже завдав неймовірної шкоди не лише репутації підозрюваних та членам їхніх сімей, а й Збройним Силам України, добровольчому та волонтерському рухам", - йдеться у зверненні.

Підписанти наполягають на тому, що слідство має проходити максимально прозоро, повністю відповідно до законодавства. Вони наголошують, що фундаментальний конституційний принцип презумпції невинності є наріжним каменем прав людини. "Ніхто не може бути названий злочинцем до остаточного вироку суду", - нагадали підписанти.

Якщо і в цій справі обвинувачення не надасть доказів причетності до злочину осіб, яких вже назвали винними, відповідальні за це посадові особи МВС та Генеральної прокуратури повинні понести справедливе покарання, вважають підписанти. Для гарантії об'єктивності розслідування, щоб уникнути його політизації, вони закликають створити тимчасову слідчу комісію у Верховній Раді України.

"Також вимагаємо від влади утримуватися від дій, які створюють атмосферу дискредитації військових, волонтерів та ветеранів. Завдяки їхньому подвигу в українській суверенній державі є президент, генпрокурор, міністр. Наші герої заслуговують на повагу. Тому завдання влади - утверджувати позитивне ставлення до тих, хто бере участь у відбитті збройної агресії Росії", - йдеться у зверненні.

Під відкритим зверненням, зокрема, підписалися учасники ініціативної групи "Першого грудня" академік НАН України Ігор Юхновський, віцепрезидент Конгресу національних громад України, дисиденти та політв'язні радянського режиму Йосип Зісельс та віцеректор УКУ Мирослав Маринович, дипломати і політики Володимир Огризко, Роман Безсмертний, Данило Лубківський, екснардеп Ганна Гопко, ветеран російсько-української війни Ігор Мазур "Тополя" і багато інших.

Нагадаємо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в результаті вибуху машини в центрі Києва.

12 грудня 2019 року поліція затримала трьох підозрюваних у вбивстві - це військова медсестра Яна Дугарь, волонтер Юлія Кузьменко і ветеран АТО Андрій Антоненко. Крім них, за версією слідства, до вбивства причетне подружжя - ветерани Владислав та Інна Грищенко.

Організатором вбивства слідство вважає Антоненка (Ріффмастер), який захопився "ультранаціоналістичними ідеями" і культивує "велич арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності". За версією поліції, вбивство білоруса Шеремета мало привернути увагу суспільства до націонал-радикальних ідей. Детальніше про цю справу читайте в матеріалі LB.ua "Принт на одязі, "сакральна жертва" та рюкзак сапера: які докази показала поліція у справі Шеремета?"

13 грудня суд відправив Дугарь під цілодобовий домашній арешт, волонтера Кузьменко взяли під варту до 8 лютого 2020 року, так само, як і сержанта ССО Антоненка.

23 грудня Апеляційний суд залишив під вартою підозрюваного у вбивстві Шеремета Андрія Антоненка. Рішення не може бути оскаржене.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram