ГоловнаПолітика

Рада ухвалила закон про легалізацію видобутку бурштину

За незаконний видобуток бурштину передбачається сувора кримінальна відповідальність.

Рада ухвалила закон про легалізацію видобутку бурштину
Фото: sfs.gov.ua

Верховна Рада 19 грудня ухвалила в цілому законопроєкт № 2240 про врегулювання видобутку бурштину, який передбачає введення єдиних дозволів на розвідку з правом видобутку бурштину терміном на п'ять років на ділянки до 10 га через електронні аукціони ProZorro.

Це рішення підтримали 279 депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відповідно до законопроєкту, доступ до покладів бурштину буде врегульовано шляхом встановлення права земельних сервітутів та визначення окремої статті 971 Земельного кодексу для проведення розвідувальних і видобувних робіт на порушених землях.

Крім того, документ вводить кримінальну відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин і адміністративну - за порушення вимог до видобутку, а також посилює відповідальність за недотримання вимог рекультивації землі і обов'язок компенсації зазнаних втрат.

Крім того, парламентарії ухвалили за основу проєкт Закону "Про внесення змін до статті 252 Податкового кодексу України щодо впорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину".

Законопроєктом пропонується зменшити з 25 до 15% ставку рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин - бурштину. Відповідну зміну пропонується внести в пункт 252.20 статті 252 Податкового кодексу. Проєкт Закону зареєстровано під №2241.

Нагадаємо, Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про врегулювання видобутку бурштину

12 листопада. Зокрема, пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 240, згідно з якою незаконний видобуток, збут, придбання та перевезення бурштину караються штрафом від 3 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (51 тис. - 17 тис. гривень).

Також може застосовуватися захід у вигляді обмеження волі на термін від 3 до 6 років або позбавлення волі на той самий термін з конфіскацією майна.

Ті самі дії, вчинені повторно або у великих розмірах, або на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду, караються позбавленням волі на термін від 4 до 7 років з конфіскацією майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram