ГоловнаПолітика

Рада схвалила закон про верифікацію пенсій з пропозиціями Зеленського

Документ підтримали 248 депутатів.

Рада схвалила закон про верифікацію пенсій з пропозиціями Зеленського
Фото: Макс Левин

Верховна Рада схвалила закон про верифікацію пенсій та інших державних виплат з пропозиціями президента Володимира Зеленського.

За ухвалення законопроєкту №1231 в цілому з пропозиціями Зеленського проголосували 248 депутатів за мінімально необхідних 226.

Під верифікацію держвиплат потрапляють пенсії, допомоги, пільги, субсидії, стипендії, інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Завданнями органу з верифікації та моніторингу держвиплат є здійснення верифікації достовірності інформації, поданої реципієнтами (отримувачами) під час призначення, нарахування та/або здійснення держвиплат; забезпечення функціонування інформаційно-аналітичної платформи електронної верифікації та моніторингу і забезпечення захисту інформації, що міститься в цій платформі; проведення моніторингу держвиплат за кожним реципієнтом; надання органам, що здійснюють держвиплати, рекомендацій за результатами проведення верифікації виплат; проведення аналізу обліку наданих рекомендацій органами, які здійснюють держвиплати.

Водночас верифікація держвиплат здійснюється без участі чиновника на основі моніторингу баз даних.

Порядок здійснення верифікації та моніторингу держвиплат встановлюється Кабінетом Міністрів.

Водночас орган з верифікації уповноважений користуватися Національною системою конфіденційного зв'язку та іншими технічними засобами.

Закон набирає чинності наступного дня після його оприлюднення.

Як повідомлялося, 7 листопада Зеленський ветував закон "Слуги народу" про верифікацію соцвиплат, автором якого був глава фінансового комітету Данило Гетьманцев.

Нагадаємо, процес верифікації соцвиплат почався ще в грудні 2015 року, коли Мінфіну надали допуск до банківської таємниці, але без особливого успіху через конфлікт між міністерствами і проблеми з розрізненістю державних реєстрів.

У 2018 році Конституційний суд тимчасово заборонив Мінфіну збирати персональні дані під час верифікації соцвиплат, у зв'язку з чим довелося змінювати редакцію одного з пунктів Бюджетного кодексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram