ГоловнаПолітика

Парламент Нідерландів проголосував за розслідування "ролі України" в катастрофі MH17

Депутати хочуть дізнатися, чому Україна не закрила повітряний простір над Донбасом.

Парламент Нідерландів проголосував за розслідування "ролі України" в катастрофі MH17
Фото: EPA/UPG

Парламент Нідерландів проголосував за розслідування ролі України в катастрофі літака Malaysia Airlines рейсу MH17, яка сталася в небі над Донецькою областю в 2014 році.

Про це йдеться в повідомленні депутата від Християнсько-демократичної партії Кріса ван Дама в твіттері.

Він повідомив, що партія подавала клопотання щодо розслідування того факту, що Україна не закрила повітряний простір над Донбасом.

Кріс ван Дам також написав, що пропозицію партії в парламенті схвалили одноголосно.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у 2015 році говорив, що повітряний простір над Донбасом до моменту катастрофи МН17 не було закрито повністю, тому що ніхто не припускав, що Росія має намір приховано застосувати потужні ракети ППО проти цивільної авіації.

Нагадаємо, пасажирський "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що авіалайнер було збито ракетою серії 9M38, запущеною з самохідної вогневої установки "Бук" з сільськогосподарського поля в районі селища Першотравневе. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" був доставлений в Україну з Росії, а після того, як його використали для атаки на авіалайнер рейсу МН17, він знову повернувся на територію РФ.

У червні 2019 року підозрюваними у справі були названі бойовики "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський (Хмурий), Олег Пулатов (Гюрза, Халіф), Леонід Харченко (Кріт). 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram