ГоловнаПолітика

The Insider: Зеленський у Нью-Йорку бачився з бізнесменом, пов'язаним з міжнародним криміналом

Сем Кіслін намагається відсудити у держави частину "грошей Януковича"

Фото: theins.ru

Президент Володимир Зеленський під час поїздки в Нью-Йорк бачився з підприємцем Семом Кісліним. За даними російського видання "Инсайдер", ця людина намагається скористатися своїми зв'язками в оточенні Дональда Трампа, щоб дістати частину конфіскованих державою "грошей Януковича".

Уродженець Одеси, засновник компанії Trans Commodities Сем Кіслін є соратником і донором ексмера Нью-Йорка, радника Трампа Руді Джуліані. Водночас Кіслін тісно співпрацює з українською та російською організованою злочинністю. ФБР пов'язує Кісліна зокрема з покійним злодієм у законі Япончиком з Сонцевської ОЗУ і братами Михайлом і Левом Чорними з Ізмайлівської ОЗУ.

З таким бекграундом Кіслін потрапив на зустріч Зеленського з єврейською діаспорою США, а пізніше брав участь у ще одній - в більш вузькому колі. На ній Зеленського представляв глава офісу президента Андрій Богдан.

1 жовтня стало відомо, що Конгрес США викликав Сема Кісліна повісткою для надання свідчень разом з Левом Парнасом та Ігорем Фруманом. Вважається, що ці американські громадяни українського походження минулого року влаштували зустрічі між Джуліані і високопосадовцями, прокурорами України, для того, щоб почати розслідування щодо сина Джо Байдена.

Кіслін визнає, що саме він переконав Джуліані порадити Трампу розкрутити історію про корупцію в Україні.

За даними журналістів, у Кісліна є особистий корисливий інтерес в підключенні Джуліані і Трампа до розкручування цієї справи. Як пояснило The Insider джерело, знайоме з Кісліним, його мотивація полягає у поверненні активів, заморожених в Україні за Петра Порошенка в рамках розшуку грошей Януковича. У 2014 році Кіслін купив кіпрську компанію Opalcore Ltd за $8 млн за дисконтом. На її рахунках в українських банках розміщувалися бонди-облігації, вартістю $20 млн, вони перебували під арештом. Разом з відсотками набігло близько $23 млн доларів. Але грошей він не отримав - ці кошти були конфісковані за вироком Краматорського суду у справі Януковича. Поки Порошенко був при владі, Кіслін мовчав, а тепер, налагодивши за лінією діаспори зв'язок із Зеленським, різко активізувався.

У серпні він раптово приїхав в Україну і почав роздавати інтерв'ю, позиціонуючи себе як борця з корупцією і особисто з Порошенком. Звинувачення Кісліна активно просувають проросійські ЗМІ в Україні, а також кремлівські медіа, такі як НТВ, "Новороссия" і "Русская весна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram